Spring naar hoofd-inhoud

Sintra

26 Km van Lissabon is Sintra gelegen. Sintra behoort tot het werelderfgoed en heeft één van Europa's meest bijzondere landschappen. De stad is omgeven door groene bossen, exotische bloemen en prachtige paleizen, die eeuwen geleden gebouwd zijn. Een aantal paleizen, die zeker de moeite waard zijn om te bezichtigen zijn het Nationaal Paleis op het hoofdplein van Sintra en het Pena Paleis, gelegen op een bergtop met een schitterd uitzicht over Sintra. Aan de andere kant van deze berg is het Moors kasteel te bewonderen, gedateerd uit de 7e eeuw. Verder kun je in de regio Sintra terecht op niet minder dan zes golfbanen. Stuk voor stuk met spectaculaire uitzichten op één van de meest romantische regio's van Portugal. Op 15 km ten westen van Sintra ligt Cabo da Roca, het meest westelijke punt van Europa.

Sesimbra

Aan de kust ligt het pittoreske vissersplaatsje Sesimbra met een middeleeuws kasteel. Tevens kunt u een bezoek brengen aan de kerk van Nossa Senhora do Cabo (Cabo Espichel). Lagoa de Albufeira is een favoriete plek voor windsurfers. Bij de haven kunttu een smakelijke caldeirada (visstoofpot) eten of anders wel espadarte (zwaardvis). Liefst weg te spoelen met een lekker wit wijntje uit de regio. Bijvoorbeeld van Fonseca, een wijnhuis dat tegenwoordig ook voortreffelijke rode wijn produceert en al eeuwenlang de maker is van de beroemde, goudkleurige, zoete muscaatwijn.

Palmela

Palmela wordt gedomineerd door een prachtig kasteel waarin het oude Santiago klooster was gevestigd (tegenwoordig is het omgebouwd tot een mooie pousada).

Óbidos

Óbidos is een bijzonder leuke plaats met witte huisjes. Het is volledig omgeven door hoge middeleeuwse muren begroeid met kleurrijke Bougainville planten. Het kasteel met zijn massieve toren is nu omgebouwd in een elegante pousada. Er zijn verschillende indrukwekkende kerken welke u kunt bezoeken, waaronder de Nossa Senhora do Carmo kerk (Romeins-Gotisch) en de Santa Maria kerk (Renaissance). In de Santa Maria kerk bevindt zich een kunstcollectie van de Portugese schilder Josefa d'Obidos. In de nabijheid bevindt zich het sanctuaria van Senhor da Pedra.

Mafra

Het grootste religieuze moment van Portugal is het Paleis-klooster en is te vinden in Mafra. Het is gebouwd in de 18 e eeuw. Het omvat koninklijke appartementen, een uiterst mooie bibliotheek, een klokkentoren met Vlaamse klokken, 6 gerestaureerde orgels, een basiliek en musea.

Leiria

Een wondermooi koninklijk kasteel kijkt uit over het lieflijke stadje Leiria. Naast het kasteel biedt Leiria ook andere mooie bezienswaardigheden: Kathedraal (16e-18e eeuw) met een archeologisch museu, São Pedro kerk (Romaans), Nossa Senhora da Pena kerk (Gotiek) en Sanctuaria van Nossa Senhora da Encarnação (16e eeuw).

Cascais

Met zijn kleine schilderachtige stranden was Cascais eens een klein dorp, maar de stad is uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming. Cascais heeft vele winkels, bars, cafés en restaurants.De kerk uit de 16e eeuw heeft uitgesneden houtwerk rond het altaar en de muren zijn bekleed met azulejos (Portugese tegels). Er zijn ook schilderijen te bewonderen van beroemde kunstenaars uit Portugal, er hangt o.a. werk van Josefa de Óbidos. Het gemeente museum is vlakbij de zee gevestigd met meubilair in Indo Portugese stijl, een bibliotheek met meer dan 25.000 boeken (met inbegrip van sommige uit de 17de eeuw) en een kleine dierentuin. In het zeemuseum worden oude kaarten, kleding van de vissers, modelboten en stukken van schipwrakken tentoongesteld, die zijn stukgelopen in de omliggende wateren. Verder kunt u nog het 16e eeuwse fort van Cascais bezichtigen, bekend als de 'Cidadela', gebouwd om de baai van Cascais te beschermen. Dit fort maakt deel uit van een hele reeks van vestigingen langs de Taag. Vanaf het fort heeft u een mooi uitzicht, ook is er een klein openlucht artilleriemuseum aanwezig. De Boca do Inferno is een ongebruikelijke kratervormige rotsformatie, die 3 km ten westen van Cascais is gelegen. En verder langs de kust vindt u het zandstrand van Guincho, een favoriete plek onder de surfers uit de hele wereld.

Toeristische informatie rondom Lissabon

Rondom Lissabon zijn veel mogelijkheden. Het gebied heeft een rijke geschiedenis en op cultureel gebied zijn er ook veel mogelijkheden. Ook kunt u heerlijk luieren op de stranden die de Taagvallei te bieden heeft.