Spring naar hoofd-inhoud

Fly drive vakantie Oost-Kreta | Rondreis over een bijzonder eiland

Ontdek het échte Kreta en beleef de warme Kretenzische cultuur. Bezoek een wijnlandgoed, doe mee met een workshop op het Lassithi plateau, relax op het zuidelijkste puntje van Europa en proef het pure bronwater in het Psiloritis gebergte. Een afwisselende rondreis vol verrassingen! U begint deze verrassende rondreis in het museumdorp Arolithos. Bezoek de historische vindplaats Knossos, eens het hoogtepunt van de Minoïsche cultuur. Het 80-jaar oude wijnlandgoed Minos nodigt u uit voor een ‘wijnproeverij’. Op weg naar uw volgende overnachtingsplaats, rijdt u via de hoogvlakte van Lassithi dat geflankeerd wordt door de toppen van het Dikti gebergte. Ontdek vanuit Koutsounari de pittoreske bergdorpen in het binnenland of rijdt naar het uiterste oosten naar het unieke palmenstrand Vai. Wandel vanuit Zakros door de bijzondere ‘doden’vallei naar het antieke Kato Zakros. Een tocht met adembenemende vergezichten voert u van Ierapetra naar het bruisende havenstadje Agia Galini. Ontdek het 6000 jaar oude Festos, vooral bekend om de ‘Diskus van Festos’. Via het idyllische meer van Zaros rijdt u naar uw laatste overnachtingshotel in Heraklion. Laat u verrassen door deze historische stad. Een uitgebreid ontbijt met uitzicht op de oude Venetiaanse haven vormt een waardige afsluiting van deze enerverende reis.Smalle bergwegen, ruige kloven, het stilleven op dorpspleinen, de voortschrijdende pappas langs de dorpskerk, een onvervalste raki, verscholen kloostertjes achter cypressen, Byzantijnse relicten, de Griekse zon; het is zoals het was. Op Kreta.

Hoogtepunten van deze rondreis:

 • Ano Arhanes en de wijnlandgoederen rondom·  
 • Het Lassithi plateau met de vele windmolens en agrarische dorpen·   
 • De oostpunt van Kreta met strand Vai en archeologische vindplaats Zakros·   
 • Prachtige route van Ierapetra naar Agia Galini·   
 • Wandelen en lunchen bij het meer van Zaros ·   
 • Knossos, Festos en de historische binnenstad van Heraklion

   

  Uiteraard is het mogelijk de rondreis nog te verlengen of naar uw eigen smaak aan te passen

 

Reisschema in het kort

Dag 01Aankomst - Heraklion - Arolithos
Dag 02Arolithos
Dag 03Arolithos - Lassithi - Makry Gialos
Dag 04Makry Gialos
Dag 05Makry Gialos - Agia Galini
Dag 06Agia Galini
Dag 07Agia Galini - Heraklion
Dag 08Heraklion - vertrek Heraklion

Kaart route Fly drive vakantie Oost-Kreta

Samenvatting van de Fly drive Oost-Kreta

Griekenland | fly drive Oost-Kreta | Verblijf in de authentieke hotelletjes | Griekse oudheid, Natuur & Cultuur | Heraklion | 8 daagse reis (verlenging altijd mogelijk en te combineren met West-Kreta) | Reissom excl. vlucht: v.a. €. 444,--  

Keuzemenu

(Klik om te openen)

DAG 01 AANKOMST - HERAKLION - AROLITHOS (16 KM)

Afhankelijk van de aankomsttijd op het vliegveld, kunt u vandaag diverse activiteiten ondernemen. Het hotel zelf is een heerlijke plek om te ontspannen na de vliegreis. Er zijn meerdere rustige hoekjes waar u lekker kunt zitten met een glas wijn en een goed boek. De winkeltjes en de workshops van het Arolithos hotel dorp en het volkenkundig museum zijn zeker een bezoek waard. Ook het zwembad met fantastisch uitzicht over de vallei nodigt u uit voor een verfrissende duik. Wilt u alvast met de auto erop uit trekken, dan raden wij u aan om een rit te maken naar Tylissos waar u de archeologische vindplaats uit de Minoische tijd kunt bezoeken.

DAG 02 AROLITHOS

Vanuit Arolithos kunt u vandaag diverse activiteiten ondernemen. U kunt de archeologische vindplaats Knossos bezoeken, waarvan wordt aangenomen dat dit het ceremoniele en politieke centrum was van de Minoische beschaving. De opgraving is substantieel herbouwd door de archeoloog Arthur Evans aan het begin van de 20e eeuw. Na een bezoek kunt u verder zuidwaarts rijden en het pittoreske stadje Arhanes bezoeken. Dit stadje is het centrum van deze wijnstreek en u kunt dan ook wijnproeven bij een van de wijnlandgoederen in de streek. In en rond dit stadje zijn vele Byzantijnse kerkjes en statige herenhuizen te vinden. Het beschaduwde plein in het centrum van Arhanes nodigt uit voor een lunch in een van de uitstekende tavernas. Vanaf hier kunt u ook een wandeling maken over een oud pad naar de archeologische site van Fourni. Met name in het voorjaar vindt u hier vele bloemen. Het stadje wordt gedomineerd door de kleine berg Juchtas, het zgn. hoofd van Zeus. U kunt met de auto bijna tot aan de top rijden en vervolgens te voet verder gaan en genieten van deze historische locatie.

DAG 03 AROLITHOS - MAKRY GIALOS (130 km)

U rijdt een klein stukje langs de drukke toeristische noordkust oostwaards, maar al gauw verlaat u deze en bevindt u zich opnieuw in de zeer rustige binnenlanden van Kreta. U bent op weg naar de hoogvlakte Lassithi. De hoogvlakte meet 25 km2  en is hiermee de grootste van Griekenland. De weg ernaartoe slingert zich steil omhoog en is spectaculair door de prachtige vergezichten. Net voor u de vlakte bereikt, kunt u nog het vrouwenklooster Kera Kardiotissa bezoeken, daterend uit de 14e eeuw. De hoogvlakte zelf is bezaaid met windmolens die vroeger werden gebruikt om water op te pompen voor de verbouw van gewassen. Door het smeltwater van de omliggende bergen is de vlakte erg vruchtbaar, hetgeen al was ontdekt door de Venetianen die al in de 15e eeuw begonnen met de graanverbouw in dit gebied. Op de vlakte bevindt zich eveneens de te bezoeken Dikti grot, de grot van Zeus, waarvan de legende zegt dat Zeus hier is geboren. Vanaf de vlakte daalt u af naar het gezellige havenstadje Agios Nikolaos en daarna doorkruist u Kreta van noord naar zuid waarbij u prachtig zicht hebt op de zeer steile kloof Ha. Vanaf Ierapetra aan de zuidkust rijdt u de laatste kilometers oostwaards naar Makry -Gialos.

DAG 04 MAKRY GIALOS

Deze dag kunt u besteden al naar gelang u het beste uitkomt. Vanuit Ierapetra kunt u een bootje nemen naar het idyllische onbewoonde eilandje Chrissi, waar u een hele dag kunt doorbrengen met zwemmen, snorkelen en eten in de enige taverne die het eiland rijk is.Een andere mogelijkheid is om de dorpjes ten noorden van Koutsounari te verkennen: een prachtige route langs dorpjes met lastige namen als Schinokapsala en Stavrochori. Deze dorpjes liggen verscholen in de bergen omdat men zich hier veilig waande voor voortdurende aanvallen door piraten uit het zuiden. Hier proeft u de authentieke sfeer van Kreta. En waarom haasten? Een lunch vergezeld door een raki vraagt om een heerlijke siesta erna. Languit onder een olijfboom. Een langere dagtocht kunt u maken naar het uiterste oosten van Kreta. In dat geval rijdt u weer naar de noordkust, ditmaal naar de havenplaats Sitia. Via het klooster Toplou dat zeker een bezoek waard is om zijn mooie ikonen te bewonderen, rijdt u naar het palmenstrand Vai, waarvan het rijke klooster Toplou officieel de eigenaar is. Wilt u de wandeling door de ‘dodenkloof’ van Zakros naar Kato Zakros maken, dan rijdt u via Palekastro zuidwaarts naar Zakros. De wandeling heen en terug door de kloof duurt 3 uur en is vrij pittig. Het gebied is erg mooi en doet een beetje aan de Grand Canyon denken.

DAG 05 MAKRY GIALOS - AGIA GALINI (167 km)

Het is een prachtige rit van Koutsounari naar Agia Galini met steeds mooie vergezichten op de Lybische zee. Onderweg passeert u vele dorpjes, bijvoorbeeld Ano Viannos, waar u een koffie kunt drinken tussen de tavli (back-gammon) spelende Kretenzers. In de brede vallei waar de Geropotamos rivier doorheen stroomt, zijn veel kassen waar ook in de winter tomaten worden geteeld. In dit gebied vinden we ook de kleine heuvel van Festos, bekend van de discus van Festos, met nooit ontcijferde letters. Opnieuw rijdt u de bergen in om dan al snel af te dalen naar het pittoreske haventje van Agia Galini.

DAG 06 AGIA GALINI

U kunt van een stranddag genieten bij Agia Galini of het lange zandstrand opzoeken bij de badplaats Matala, met name bekend geworden door de grotten aan zee waar hippies in de jaren ’70 verbleven. Wilt u liever een actieve dag, dan kunt u naar Zaros rijden om vanuit het nabijgelegen Eleonas hotel bij het meer van Zaros een dagwandeling te maken. Een prachtige dagtocht door de Agios Nikolaos kloof waar het gelijknamige klooster ligt. U kunt helemaal lopen tot aan het klooster Agios Ioannis aan de andere zijde van de kloof en weer terug. Dit traject maakt deel uit van de Europese lange afstandswandelroute E4 die begint in het zuidelijkste puntje van Spanje en die eindigt in Kato Zakros.

DAG 07 AGIA GALINI - HERAKLION (75 km)

Mocht u gisteren niet Zaros hebben bezocht, dan raden wij u beslist aan vandaag via het meer van Zaros te rijden. De ligging van het meer is feëriek en fotogeniek. Een heerlijke plek om te lunchen en van de overweldigende natuur rondom te genieten. Vervolgens gaat u naar Heraklion waar u parkeert in de haven van de stad die gemakkelijk te vinden is. Uw comfortabele stadshotel ligt op 5 minuten loopafstand van deze parkeerplaats. Heraklion is de hoofdstad van Kreta en zeer levendig. Hoewel de stad bekend staat om de chaotische drukte, zullen de veelzijdigheid en de bezienswaardigheden u zeker verrassen! Mondaine winkelstraten, een gezellige markt en terrassen op knusse pleintjes. Loopt u vooral ook langs de oude Venetiaanse haven, de stadswallen en de bijzondere kerken zoals de Agios Minas en Agios Titos kerk. Ook het Natuurhistorisch museum en het Archeologisch Museum zijn zeker een bezoek waard!

Als er in Arolithos een Kretenzer bruiloft plaatsvindt, verblijft u in Ano Arhanes in een uitstekende accommodatie om geluidsoverlast te voorkomen. Dit zal met name in de weekenden in de zomermaanden juni, juli, augustus en september het geval zijn. Boekt u de combinatie Oost en West-Kreta, dan verblijft u een nacht extra in Agia Galini. Uw verblijf in Heraklion is dan alleen aan het einde van de tweede reisweek.

DAG 08 HERAKLION -  VERTREK of VERLENGING

2 nachtenHotel ArolithosArolithos
2 nachtenAspros PotamosMakry Gialos
2 nachtenHotel Palazzo GrecoAgia Galini
1 nachtHotel Marin DreamHeraklion

FD Oost-Kreta Dagen Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek
    01-01-24 01-04-24 01-05-24 01-06-24 16-06-24 01-07-24 01-08-24 01-09-24 16-09-23 01-10-24
    31-03-24 30-04-24 31-05-24 15-06-24 30-06-24 31-07-24 31-08-24 15-09-24 30-09-24 31-10-24
Totaal per persoon 8 444 499 549 599 599 679 724 644 574 494

Prijzen per persoon

 • Prijzen zijn altijd per persoon (op basis van 2 personen) tenzij ander aangegeven
 • Dagelijks vertrek mogelijk.  
 • Indien uw reis in verschillende periodes valt, wordt de reissom "pro rato" berekend

Inbegrepen Fly en drive vakanties

 • Overnachtingen o.b.v. logies/ontbijt (tenzij anders aangegeven).
 • Autohuur  cat. A, vb. Peugeot107/AC/2-deurs.

Niet inbegrepen

 • Vliegreis. Wij zoeken voor u de voordeligste vlucht. Zelf boeken kan ook.
 • Boekingskosten €. 40,- per boeking (afwijkingen +€. 10,-).
 • Reis- en/of annuleringsverzekering (optioneel).Belangrijk: Een reisverzekering is tijdens deze reis verplicht! Deze hoeft u niet via Flex Travel te boeken, maar deze dient wel afgesloten te zijn.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds Reizen €. 2,50  per boeking (verplicht) 
 • Bijdrage Stichting Garantiefonds Reisgelden €. 5,00 p.p. (verplicht)