Spring naar hoofd-inhoud

Fly drive Wijn- en wandelvakantie in de Douro Vallei

Op zoek naar de oorsprong van de Port- en Dourowijn


De mooiste wijn- en wandelvakantie in de Douro vallei

Een speciale fly drive wijn- en wandelvakantie in de douro vallei; het noorden van Portugal.  Het Dourogebied dankt zijn bekendheid aan de Port(wijn) die hier al honderden jaren geproduceerd wordt. Toch wordt er in deze regio meer gewone wijn gemaakt, de laatste jaren ook van steeds hogere kwaliteit. Het Dourogebied is om meerdere reden interessant. Behalve een grote verscheidenheid aan druivenrassen is het vooral het adembenemende landschap met z'n wijngaarden op de vele terrassen. Beneden kronkelt de Douro of een van de vele zijrivier. 

Port en Dourowijnen

Tijdens uw verblijf leert u alles over Port en Dourowijnen; de geschiedenis, het klimaat, de regels en de verschillende vinificatiemethoden. Uiteraard krijgt u een rondleiding door een wijngaard en een adega met een uitgebreide port(wijn)proeverij.
Uw diner is iedere avond voorzien van een ander wijnarrangement. Gedurende de hele week is er aandacht voor Port en zullen bijna alle types geproefd worden.

Wandelen in het hart van het Port-gebied

De 3 wandelingen zijn ca. 12 km lang. en voeren u langs en over deze fantastische wijngaarden, die gekenmerkt worden door hun terrasbouw. Deze manier van wijngaarden aanleggen zegt al iets over de hoogteverschillen. In korte tijd zult u soms hoogteverschillen moeten overbruggen van 500 meter. Daarna echter glooit het landschap weer, komt u op adem en geniet u van de prachtige vergezichten. Onderweg zijn er mogelijkheden om te picknicken en te stoppen in oude dorpjes, waar u wat kunt drinken in het locale café.

Mesão de Provesende

U verblijft in het prachtige grote (tradionele) huis van Jet Spanjersberg en Ronald Weustink, de Nederlandse eigenaren. Gepasioneerde mensen die elkaar in de horeca hebben leren kennen. Jet was hoofd huishouding bij Hotel New York in Rotterdam en Ronald werkte bij een wijnhandel. In 2001 kozen zij voor een nieuw avontuur in Noord Portugal, waar zij tot eind 2015 op Quinta do Passadouro, een bed & breakfast runden. Inmiddels hebben zij hun eigen huis in Provesende verbouwd tot en prachtig vakantieverblijf en er zijn inmiddels verschillende appartementen gemaakt. Provesende is een echt  authentiek Douro-dorp in de heuvels van de Douro valei met uitzicht over de beroemde wijngaarden.

Uiteraard is het mogelijk de rondreis nog te verlengen of naar uw eigen smaak aan te passen.

Reisschema in het kort

Dag 01Aankomst - Porto - Provesende
Dag 02Wandeling 1: wandeling in de Pinhão vallei
Dag 03Wandeling 2: wandeling door de wijngaarden
Dag 04Boottocht over de Douro, rondleiding en proeverij
Dag 05Vrije dag
Dag 06Wandeling 3: over de toppen van de heuvels naar Pinhão
Dag 07Treinreis langs de Douro
Dag 08Provesende - Porto - vertrek

Kaart Wijn- en Wandelvakantie Douro-Vallei

Portugal | Fly drive Wijn - en Wandelvakantie Douro Vallei | (Port-)Wijn proeverijen en rondleidingen | Verblijf in traditioneel huis in Mesão de Provesende | Treinreis langs de Douro | Porto | 08 daagse reis (verlenging altijd mogelijk). 

Reissom excl. vlucht: v.a. €. 714,--  

Keuzemenu

Klik om te openen

DAG 01 AANKOMST - PORTO - PROVESENDE 

Aankomst op de luchthaven van Porto en ophalen van de auto. U rijdt in ca. 2 uur naar uw onderkomen Provesende in de nabijheid van Pinhão. Bij aankomst krijgt u een welkomstdrankje en kunt u bijkomen van uw reis.

DAG 02 WANDELING 1

De eerste wandeling staat vandaag op het programma. Het is een rondwandeling in de Pinhão vallei temidden van de wijngaarden. De start is vanaf de Provesende

DAG 03 WANDELING 2

Na het ontbijt wordt u gebracht naar Pinhão, waar een adembenemende wandeling begint door de wijngaarden van ongeveer 4 á 5 uur, terug naar het dorp Provesende 

DAG 04 BOOTTOCHT OVER DE DOURO/RONDLEIDING/PROEVERIJ

Op dag 04 hebben wij een boottocht van ongeveer 2,5 uur over de Douro rivier gepland. Vanuit de boot heeft u een prachtig uitzicht over de met druiven aangeplante terrashellingen. Aansluitend een lunch in een restaurant in Pinhão. Bij aankomst terug in Provesende is er een rondleiding en proeverij.

DAG 05 VRIJE DAG

Deze dag is vrij te besteden. Bezoek aan het mooie stadje Lamego met kathedraal, burcht en kunstmuseum of het Paleis van Mateus met prachtige tuin zijn enige suggesties. Lunch en diner deze dag niet inbegrepen.

DAG 06 WANDELING 3

Vandaag is het tijd voor de derde wandeling. Deze  voert u over de toppen van de heuvels naar Pinhão. Onderweg heeft u spectaculaire vergezichten over de Douro.

DAG 07 TREINREIS LANGS DE DOURO

Het is vandaag tijd voor de treinreis langs de Douro naar het tegenwoordige eindstation Pocinho in de Douro Superior en terug. U komt op deze manier op plekken waar je met de auto niet kunt komen. Een indrukwekkende reis, welke wij zeker in het programma wilden opnemen. Lunch niet inbegrepen.

DAG 08 PROVESENDE - PORTO - VERTREK

Einde van de rondreis; terugvlucht of verlenging naar keuze.

7 nacht(en)Mesão ProvesendeProvesende
Verlenging 

b.v. 2 nachten extra in hotel in Porto

Mesão Provesende ligt op 100 m.van het centrale dorpsplein in Provesende, een traditioneel en,sinds een aantal jaren, beschermd wijndorp in de Douro Vallei. Op het plein vindt u mannen op het terrasje voor de plaatselijke kroeg domino spelen en de vrouwen bij de gezamenlijke wasplaats die hun was komen doen. Het vriendelijke dorpje kent naast de eenvoudige dorpshuisjes, statige, soms in verval geraakte herenhuizen die herinneren aan de rijke wijn- en portfamilies van deze omgeving.

In het oude herenhuis waar u verblijft bevinden zich ruime en comfortabel ingerichte kamers met soms wel vier meter hoge plafonds. De kamers op de begane grond beschikken over een kitchenette en kunnen zo als studio-appartement functioneren. De kamers met muren van wel meer dan een meter dik, die daardoor in de zomer heerlijk koel zijn, hebben een eigen ingang en toegang tot de ruime tuin met uitzicht op de vallei met wijngaarden en in de verte een dorpje met karakteristieke witgepleisterde huisjes. Op het terras in een heerlijk zonnetje ervaar je de rust en de echte stilte die hier nog te vinden is en die menig westerling nog maar zelden meemaakt.

In het bovenhuis zijn twee sfeervolle kamers ingericht, die samen ook als appartement te huur zijn, omdat ze samen een kitchenette kunnen delen. Alle kamers beschikken over een eigen douche en toilet en hebben vanaf de veranda ook een prachtig uitzicht over de vallei.

Douro Wandelen en Wijn Dagen Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek
    01-01-24 01-04-24 01-05-24 01-06-24 01-07-24 12-07-24 01-08-24 01-09-24 15-09-23 01-10-24 01-11-24 01-12-24 23-12-24
    31-03-24 30-04-24 31-05-24 30-06-24 11-07-24 31-07-24 31-08-24 14-09-24 30-09-24 31-10-24 30-11-24 22-12-24 27-12-24
Totaal per persoon 8 op aanvraag 1059 1059 1024 1114 1124 1159 1194 1099 1044 979 979 1114
Verlenging in Porto-VN Gaia (totaal p.p.) 2 op aanvraag 130 130 130 130 130 130 130 130 130 110 110 110

Prijzen per persoon

 • Prijzen zijn altijd per persoon (op basis van 2 personen) tenzij ander aangegeven
 • Dagelijks vertrek mogelijk.  
 • Indien uw reis in verschillende periodes valt, wordt de reissom "pro rato" berekend

Inbegrepen Wijn- Wandel Douro

 • 7 overnachtingen o.b.v. logies/ontbijt en 6 avonden diner met elke dag een ander wijnarrangement (Douro- en Portwijnen).
 • Autohuur 7x 24 uur cat. A, vb. Peugeot 107/AC/2DRS (indien u kiest voor een vroege vlucht heen en een late vlucht terug, dan komt er 1 huurdag bij i.v.m. de 24-uurs regeling).
 • 4 x lunch (waaronder 3 x lunchpakket).
 • Basiscursus Port.
 • 3 dagen wandelen met picknick-pakket
 • Boottocht over de Douro inclusief lunch.
 • Treinreis langs de Douro.
 • Bezoek aan een naburige wijnboerderij (Quinta)
 • Mooie fles Port op uw kamer.

Liever geen auto? U kunt Pinhão vanaf Porto ook per trein bereiken. U kunt vanaf de luchthaven een taxi nemen (ongeveer € 25,00 per taxi per enkele reis) naar het station van Porto. Treinticket kost ongeveer € 9,50 per persoon per enkele reis en de treinreis duurt twee en een half tot drie uur.

Niet inbegrepen

 • Vliegreis. Wij zoeken voor u de voordeligste vlucht. Zelf boeken kan ook.
 • Boekingskosten €. 40,- per boeking (afwijkingen +€. 10,-).
 • Reis- en/of annuleringsverzekering (optioneel).Belangrijk: Een reisverzekering is tijdens deze reis verplicht! Deze hoeft u niet via Flex Travel te boeken, maar deze dient wel afgesloten te zijn.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds Reizen €. 2,50  per boeking (verplicht) 
 • Bijdrage Stichting Garantiefonds Reisgelden €. 5,00 p.p. (verplicht)

Noord-Portugal

Noord-Portugal, de regio waar het land Portugal is gesticht. Waarschijnlijk wel de bekendste stad uit dit noordelijke gebied is Porto. De stad die erkent is als Werelderfgoed, met een schitterend historisch centrum en waar al eeuwen lang de Portwijn wordt vervoerd naar alle hoeken van de wereld. De regio wordt doorkruist door de Douro rivier, omringt door een prachtig landschap dat op de Werelderfgoedlijst staat. Het Douro gebied is een van de drie wijngebieden in het noorden, samen met de trás-os-Montes en de Vinho Verde. Verder wordt Noord-Portugal gekenmerkt door verschillende natuurparken en historische steden. Steden als Guimarães, Viana do Castelo, Vila Real en Braga herbergen allerlei soorten erfgoed zoals eeuwenoude kastelen, kerken of kloosters. Nog tamelijk onbekende gedeeltes zijn de stranden nabij Porto. Met name het plaatsje Espinho is een uitstekende locatie voor een strandvakantie. Portugal staat mede bekend om zijn landhuizen; de Quinta's & Casas. Veel van deze typerende Portugese huizen zijn te vinden in Noord-Portugal waarvan een groot gedeelte zich bevindt in of rondom het plaatsje Ponte de Lima. Noord-Portugal is ideaal voor wandelvakanties en het gebied behoort ook tot een van de mooiste wandelgebieden van Europa. Een aanrader is Nationaal Park da Peneda-Gerês. Gelegen in het uiterst noorden van Portugal tegen de Spaanse grens aan, is dit het oudste natuurpark van Portugal. De Montesinho, do Alvão en do Douro Internacional zijn de andere natuurparken in het noorden en zijn ook stuk voor stuk een bezoek waard.