Spring naar hoofd-inhoud

Gastronomie & Wijnen in Noord-Portugal | Fly drive

Verblijf in de Landhuizen van de Solares de Portugal

Gastronomie & Wijnen in Noord-Portugal

Fly drive met verblijf in landhuizen van de Solares de Portugal

Gastronomie & Wijnen  in Noord-Portugal met verblijf in de Landhuizen van de Solares de Portugal. Deze Fly drive rondreis neemt u mee naar twee wijngebieden.

Verblijf en Gastronomie & Wijnen

U overnacht in de landhuizen van de Solares waar u dineert met overheerlijke streekgerechten en de typische  wijnen uit de streek krijgt te proeven.
De landhuizen zijn vrijwel allemaal familiebezit en meestal al honderden jaren oud. Zo hebben gemeen dat ze allemaal anders zijn. Van adelijke landhuizen tot herenboerderijen op bijvoorbeeld een wijn-landgoed.  Huizen die overigens groot genoeg zijn om uw privacy te respecteren.

U logeert bijvoorbeeld op de Paço de Calheiros is één van de mooiste adelijke huizen in de Ponta de Lima-streek.  De huidige eigenaar, Graaf Francisco Lopes de Calheiros, was één van de eersten die zijn huis opende voor gasten. Een innemende persoonlijkheid die u graag rondleidt en met trots weet te vertellen dat hij soms bekende Nederlandse gasten op bezoek heeft. Als u er bent hoort vast wel wie er allemaal voor u zijn geweest. 
Persoonlijke ontvangst onder het motto 'mijn huis is uw thuis'.  Dat is wat de landhuizen van de Solares de Portugal u bieden en met de Gastronomie en de Wijnen zit het wel goed.

De wijngebieden 

De Minho, de Portugese wijnstreek van de frisse vinho verde

In het noordwesten van Portugal ligt de Minho-streek, een groene en vruchtbare regio die bekend staat om zijn uitstekende wijnen. De regio produceert voornamelijk witte wijnen, waarvan de bekendste de vinho verde is.
De wijnbouw in Minho heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. In de 12e eeuw werd de regio een belangrijke producent van vinho verde, een lichte, frisse wijn die perfect was voor de warme zomers in de regio. Minho is een prachtige streek in Portugal met een rijke geschiedenis en cultuur. De regio is ook een belangrijke producent van wijnen, waaronder de beroemde vinho verde. Als je op zoek bent naar een frisse, fruitige wijn die perfect is voor een warme zomerdag, dan is vinho verde zeker een aanrader. 

De Douro-streek: een UNESCO-werelderfgoedgebied met een rijke wijngeschiedenis

De Douro-streek in Portugal is een van de meest iconische wijnregio's ter wereld. Het gebied is gelegen in het noorden van Portugal, langs de rivier de Douro. De Douro-streek werd in 2001 toegevoegd aan de UNESCO-werelderfgoedlijst. De streek wordt gekenmerkt door een uniek landschap, dat is ontstaan door eeuwenlange menselijke inspanning. De wijngaarden zijn zorgvuldig aangelegd op de steile hellingen, die worden afgewisseld met olijfbomen, amandelbomen en kurkeiken. De Douro-streek is een populaire toeristische bestemming. Er zijn tal van mogelijkheden om het gebied te verkennen, bijvoorbeeld door middel van een wijntour, een boottocht of een wandeling door de wijngaarden. 

De wijngeschiedenis van de Douro-streek 

De wijnbouw in de Douro-streek dateert al uit de Romeinse tijd. In de middeleeuwen werd de wijnbouw in de streek verder ontwikkeld door de monniken van de Portugese orde van de Cartusians. De monniken waren verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de portwijn, een zoete, versterkte wijn die tot de meest beroemde wijnen ter wereld behoort. De Douro-wijnen zijn van hoge kwaliteit en worden gewaardeerd over de hele wereld.

Verlenging in Porto

Om de reis Gastronomie & Wijnen mooi af te sluiten kunt eindigen met twee of meer overnachtingen in de historische stad Porto.
Uiteraard is het mogelijk de rondreis Gastronomie & Wijnen nog te verlengen of naar uw eigen smaak aan te passen.

Reisschema in het kort: Gastronomie & Wijnen

Dag 01     Aankomst luchthaven Porto - Ponte de Lima
Dag 02Verblijf in Ponte de Lima  Bezoek b.v.  Ponta de Lima, Viana do Castelo of Park Peneda Geres
Dag 03Ponte de Lima - Povoa de Lanhoso - Guimarães
Dag 04Verblijf in Guimarães  Bezoek b.v. Braga en  Guimarães
Dag 05Guimarães- Sabrosa
Dag 06Verblijf Sabrosa  Bezoek b.v. Pinhão, Vila Real en de wijnkelders langs de Douro
Dag 07Sabrosa - door de Douro Valei  - Mogofores
Dag 08Verblijf in Mogofores. Vergeet niet een kijkje te nemen in de wijnkelders op het landgoed. Bezoek b.v. Coimbra
Dag 09Mogofores  - vertrek luchthaven Porto of eventueel verlenging in Porto
  
Dag 10 Eventuele verlenging in Porto

 

Kaart Fly en drive de Wijnroute Noord-Portugal

Gastronomie & Wijnen in Noord- Portugal | Fly drive | Verblijf in de landhuizen van de Solares de Portugal | Porto | 09 daagse reis (verlenging altijd mogelijk).  Inclusief welkomsdrankje en wijnproeven in elk huis + diner met wijn voor 2 personen in elke huis.

Reissom excl. vlucht: v.a. €. 1109,--  

Keuzemenu

Klik om te openen

Uitgebreide reisschema Gastronomie & Wijnen in Noord-Portugal

 

DAG 01 AANKOMST PORTO – PONTE DE LIMA (84,9KM)

Na aankomst op de luchthaven van Porto haalt u de huurauto op. U rijdt door naar Ponte de Lima. Het plaatsje Ponte de Lima is vernoemd naar de Romeinse brug die over de Rio Lima rivier ligt, letterlijk vertaald: “Brug over Lima”. De brug van Ponte de Lima bood vroeger de enige, veilige doorgang over de Lima rivier. Vanaf de achttiende eeuw zijn de bewoners van Ponte de Lima het stadje gaan uitbreiden.

DAG 02 VERBLIJF IN PONTA DE LIMA - BEZOEK AAN VIANA DO CASTELO EN PARQUE PENEDA-GERES

Vanuit Ponte de Lima vertrekt u richting Viana do Castelo. Ongeveer 65 kilometer ten noorden van Porto ligt deze stad en slechts 50 kilometer van de Spaanse grens. In de tijd van de ontdekkingsreizen bezat het stadje over wel 70 handelsboten. Daarom is de zee altijd een belangrijkste bestaansreden van Viana do Castelo geweest. U kunt met een kabelbaan de Santa Luzia opgaan. Hiervandaan heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Daarna heeft u de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het Nationale Park; Peneda-Geres.

DAG 03 PONTE DE LIMA – GUIMARÃES (58,5KM)

Vandaag gaat u verder naar de volgende overnachtingsplaats; Guimarães. Maar eerst een kort bezoek aan Povoa de Lanhoso. Póvoa de Lanhoso is een Portugees dorp in het Braga district en telt een kleine 5000 inwoners. Het dorp ligt in de wijnregio van de Vinho Verde. Typerende huizen, oude kerken en kapellen omringt door prachtige natuur maken Póvoa de Lanhoso een typisch Portugees dorp.

DAG 04 VERBLIJF IN GUIMARÃES - BEZOEK AAN GUIMARÃES EN BRAGA

Het historische centrum van Guimarães is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad zit namelijk vol historische herinneringen en erfgoed. Guimarães heeft voor de Portugezen een bijzondere symbolische waarde. Dit is namelijk de stad waar D. Afonso in 1128 overwinning behaalde in de slag van São Mamede. Later werd D. Afonso eerste koning van Portugal. Daarmee stond deze plaats aan het wieg van het nieuwe land Portugal. Braga, een oude stad vol historie gelegen in het gelijknamige district. Al in de prehistorie woonden hier mensen. In het jaar 16 voor Christus, de tijd van Keizeer Augustus, werd Braga officieel gesticht onder de naam “Braga Augusta”. De stad maakte toen deel uit van het wegenstelsel dat het Iberische schiereiland verbond met Rome. De Kathedraal van Braga, Sé de Braga, is de oudste van het land! Hier komt ook de Portugese uitdrukking “Mais Velho do que a Sé de Braga” vandaan, zo oud als de kathedraal van Braga. De kathedraal werd in de 12e eeuw gebouwd in opdracht van D. Henrique, toenmalige koning van Portugal.

DAG 05 GUIMARÃES – SABROSA (117 km)

Vandaag rijdt u naar Sabrosa, een klein dorpje in de Dourovallei. De Dourovallei is een UNESCO-werelderfgoed en staat bekend om zijn prachtige wijngaarden. Maak in tussenstop in Vila Real, de hoofdstad van de provincie Trás-os-Montes. Deze stad ligt op een 427 meter hoog voorgebergte van de Serra de Alvão. Dit voorgebergte vormt als het ware een schiereiland tussen de Rio Corgo en Rio Cabril rivier. Binnen een half uurtje kunt u het hele voorgebergte bewandelen. Sabrosa is een rustig stadje in de afgebakende Douroregio en is altijd verbonden geweest met de wijnbouw. Het heeft opvallend veel kerken, kappelletjes en een fort: Castro de Sabrosa. Aan de oevers van de Douro liggen prachtige wijngaarden die in terrassen zijn aangelegd en die voor een uniek landschap zorgen. Landgoederen en heerlijke huizen zijn overal te zien.

DAG 06 VERBLIJF SABROSA - BEZOEK AAN PINHÃO, HET DOUROGEBIED EN DE WIJNBOERDERIJEN

Bezoek het plaatsje maar ook het Pinhão, heel bekend van het authentieke treinstation. Vanuit Pinhão gaan ook riviercruises over de Douro en het is een stop tijdens de historische treinreis Rëgua – Pinhão- Tua – Régua. Maar uw verblijf is niet compleet zonder een bezoek en proeverij aan één van de wijnboerderijen (quintas) langs de Douro. Bijvoorbeeld: Quinta da Pacheca, Quinta do Bomfim, Noval of Quinta do Tedo.

DAG 07 SABROSA – MOGOFORES (190 KM) - BEZOEK ONDERWEG LAMEGO EN VISEU

Vandaag een flinke rit (3 uur) maar over een goede doorgaande weg dus u heeft voldoende tijd voor wat bezoekjes onderweg. Niet ver ligt het plaatsje Lamego op zo'n 12 km van de oevers van de Douro. Lamego heeft in de 18e eeuw, een periode van grote voorspoed beleefd toen hier de verfijnde wijn werd gemaakt die de voorloper zou zijn op de beroemde Portwijn. Lamego is een hele oude stad en was dat al toen de Westgoten in de 7e eeuw het Lamecum noemden en Lamego tot zetel van het bisdom verheven. Verder op weg naar Mogofores. Een prima plek voor de lunch is de stad Viseu, een prachtige stad met een goed bewaard gebleven historische binnenstad. De stad is vol met oude gebouwen, waaronder de kathedraal, het bisschoppelijk paleis en het klooster van São Francisco. De kathedraal van Viseu is een van de belangrijkste gotische kathedralen van Portugal en is een UNESCO-werelderfgoed. Bezoek vooral de Rua Escura, een middeleeuwse straat met geplaveide straten en oude huizen. Voor de wijnliefhebbers: Viseu is ook een belangrijk centrum voor de wijnproductie. De Dão-vallei, die zich uitstrekt rondom Viseu, is een van de belangrijkste wijnstreken van Portugal. De Dão-wijnen zijn bekend om hun krachtige smaak en worden gemaakt van de Tinta Roriz-druif.

DAG 08 VERBLIJF MOGOFORES BEZOEK HET DORPJE EN EVENTUEEL COIMBRA

Vergeet, om te beginnen, niet een kijkje te nemen in de wijnkelders op het landgoed. Mogofores zelf is een klein dorp gelegen in de regio Bairrada. Het dorp ligt aan de voet van de Serra da Freita, een prachtig berggebied met veel wandel- en fietspaden. Mogofores is vooral bekend om zijn wijn, die wordt gemaakt van de lokale Bairrada-druiven maar ook een blend van rode en witte druiven, waaronder Tinta Bairrada, Touriga Nacional, Encruzado en Verdelho. Mogofores is dan ook een populaire bestemming voor wijnliefhebbers van over de hele wereld. Als u wilt is een bezoek aan Coïmbra een aanrader. Coïmbra is een UNESCO-werelderfgoedstad met een rijke geschiedenis en cultuur. De stad is de thuisbasis van de oudste universiteit van Portugal, die in 1290 werd opgericht. De stad is gebouwd op een heuvel en is verdeeld in twee delen: de bovenstad en de benedenstad. De bovenstad is het oude centrum van de stad en hier vind je de meeste historische bezienswaardigheden, waaronder de universiteit, de kathedraal, het bisschoppelijk paleis en de Sé Velha (oude kathedraal). De Universiteit van Coimbra is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en cultuur. De universiteit heeft een aantal prachtige gebouwen, waaronder de Sé Velha, een gotische kathedraal uit de 12e eeuw. En….vergeet vooral de bibliotheek niet. 

DAG 09 MOGOFORES – PORTO-VLIEGVELD (105 km) – VERTREK

Einde van de rondreis; terugvlucht of verlenging naar keuze.
 

DAG 10 en later …...VERLENGING IN PORTO

Om de reis compleet te maken raden we u een verlenging aan in Porto.

Porto, de tweede stad van Portugal, is een bruisende havenstad met een rijke geschiedenis en cultuur. De stad ligt aan de rivier de Douro, die de stad in tweeën splitst. De oude stad, Ribeira, ligt aan de noordoever en is een UNESCO-werelderfgoed. Aan de overkant van de Douro ligt Vila Nova de Gaia, waar de beroemde Portkelders liggen. Daar kunt u heerlijk na-genieten van de prachtige port-wijnen. 
Porto is een relatief compacte stad, levendig en een stad die veel te bieden heeft.
Een greep uit de mogelijkheden:

 • Ribeira: De oude stad van Porto is een pittoresk gebied met geplaveide straten, kleurrijke huizen en uitzicht op de rivier de Douro.
 • São Francisco-kerk: Deze kerk uit de 13e eeuw is versierd met een prachtig interieur van houtsnijwerk en azulejos.
 • De kathedraal Sé: De kathedraal Sé is een van de oudste en belangrijkste kerken van Portugal. De bouw ervan begon in de 12e eeuw en werd in de 15e eeuw voltooid.
 • Clerigos-toren: Deze toren uit de 18e eeuw biedt een prachtig uitzicht over de stad.
 • Ponte Luis I-brug: Deze brug (naar een onwerp van Eifel) uit de 19e eeuw is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Porto.
 • De portkelders aan de zuidkant van de Douro in Vila Nova de Gaia

9 daagse reis Gastronomie en Wijnen van Noord-Portugal

2 nachten (incl. wijnproeverij + 1x diner met wijn)Paço de CalheirosPonte de Lima
2 nachten  (incl. wijnproeverij + 1x diner met wijn)Casa de SezimGuimarães
2 nachten  (incl. wijnproeverij + 1x diner met wijn)Quinta da VeigaSabrosa
2 nachten  (incl. wijnproeverij + 1x diner met wijn)Casa de MogoforesMogofores

11 daagse reis: verlenging met bijvoorbeeld 2 nachten extra in hotel in Porto

Paço de Calheiros | Ponte de Lima

Paço de Calheiros is één van de mooiste adelijke huizen in de Ponta de Lima-streek. De entree is al bijzonder: een 2 km. lange oprijlaan met prachtige oude bomen lijdt u naar dit 17e eeuwse landhuis. Het huis is prachtig gerestaureerd en onderhouden. Op een terras boven het huis is een zwembad met een schitterend uitzicht over de vallei. Paço de Calheiros is in de familie sinds 1336, toen koning Dom Diniz het aan hun schonk. De huidige eigenaar, Graaf Francisco Lopes de Calheiros, was één van de eersten die zijn huis opende voor gasten en is nu voorzitter van een vereniging van eigenaren met bijzondere huizen. Een innemende persoonlijkheid die u graag rondleidt en met trots weet te vertellen dat hij soms bekende Nederlandse gasten op bezoek heeft. Als u er bent hoort vast wel wie er allemaal voor u zijn geweest.

Casa de Sezim, Guimarães

Een bijzonder huis met een 18e eeuwse façade, benoemd tot UNESCO-werelderfgoed. Het huis is ook heden ten dage nog een wijnmakereij waar een uitstekende Vinho Verde wordt geproduceerd. De wijnproductie van Casa de Sezim dateert uit tenminste 1930 en de oude gereedschappen, welke gebruikt werden bij het maken van de wijn kunnen nu nog steeds bewonderd worden. Casa de Sezim's interieur heeft een stijl van simpele elegantie met uitstekend gedecoreerde slaapkamers. In de indrukwekkende zitkamers hangen panoramische schilderijen uit het begin van de 19e eeuw, welke scènes van zowel het oude als het nieuwe Amerika laten zien. Op de veranda kijk u uit over een weelderige tuin en de wijngaarden. Wijntje dan maar?

Quinta da Veiga | Sabrosa

De locatie van Quinta da Veiga is super: 170 - 220 boven de rivier de Douro heeft u een adembenemend uitzicht over de vallei van de Douro. De quinta staat te midden van een wijngaard van 50 ha.
Een aantal jaren geleden is quinta da Veiga volledig en buitengewoon fraai verbouwd waarbij originele elementen zoals de wijnpers zijn blijven bestaan.Thans zijn er 7 kamers die allemaal hun eigen inrichting hebben en elk voorzien van airconditioning, een zitje en thee- en koffiefaciliteiten. Uw badkamer is uitgerust met een haardroger en badjassen.
De eigenaren Maria do Céu Esteves en haar man Vitor Pessoa, hebben jaren voor de V.N. gewerkt en o.a. o.a. in Amerika en Azië gewoond. U vindt dat terug in de inrichting. Teruggekomen hebben ze zich over het familiebezit ontfermd en produceren nu prachtige Douro- en Portwijnen. Uiteraard zult u uitgenodigd worden die te komen proeven,

Casa de Mogofores, Mogofores

Casa de Mogofores ligt tussen  Aveiro en Coimbra. Het landgoed ligt te midden van prachtige tuinen met oude lommerrijke bomen. Het is een plek om helemaal tot rust te komen en waar u zich waarschijnlijk snel thuis zult voelen. Luxe, authenticiteit en traditie gaan hier hand in hand. Net overigens als food & wine.
Casa de Mogofores was het huis van Albano Coutinho Son, de latere gouverneur van Aveiro,  die in 1876 besloot hier naar toe te verhuizen. Zijn privé wijnkelder was een echt experimenteel centrum voor nieuwe technieken en methoden voor het maken van wijn. Ook op dit moment is Casa de Mogofores nog een belangrijke wijnproducent onder de naam Campolargo. Als u er logeert, neem dan zeker en kijkje in de wijnkelders. Wie van lekker eten houdt kan terecht in het eigen restaurant waar u traditionele gerechten kunt proeven met een speciale nadruk op wildgerechten en natuurlijk de wijn uit eigen productie!
Er is tevens een binnenzwembad met Turks bad, fitnessruimte, tafeltennis en tafelvoetbal. Lekker lezen? U bent ook van harte welkom in de bibliotheek.
Het huis ligt in een belangrijk gebied vol thermische bronnen. In de nabijheid vindt u Curia, Luso en Buçaco
 

    Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek Dagelijks vertrek
FD Gastronomie en Wijnen Dagen 01-01-24 01-04-24 01-05-24 01-06-24 01-07-24 12-07-24 01-08-24 01-09-24 15-09-23 01-10-24 01-11-24 01-12-24 23-12-24
    31-03-24 30-04-24 31-05-24 30-06-24 11-07-24 31-07-24 31-08-24 14-09-24 30-09-24 31-10-24 30-11-24 22-12-24 27-12-24
Totaal per persoon 9 904 1119 1084 1119 1184 1194 1274 1274 1164 1144 1069 1034 1184
Totaal per persoon 11 1134 1354 1319 1354 1414 1424 1479 1479 1369 1349 1299 1264 1414

Prijzen per persoon

 • Prijzen zijn altijd per persoon (op basis van 2 personen) tenzij ander aangegeven
 • Dagelijks vertrek mogelijk.  
 • Indien uw reis in verschillende periodes valt, wordt de reissom "pro rato" berekend

Inbegrepen Fly en drive vakanties

 • Overnachtingen o.b.v. logies/ontbijt (tenzij anders aangegeven).
 • Autohuur  cat. A, vb. Peugeot107/AC/2-deurs.

Niet inbegrepen

 • Vliegreis. Wij zoeken voor u de voordeligste vlucht. Zelf boeken kan ook.
 • Boekingskosten €. 40,- per boeking (afwijkingen +€. 10,-).
 • Reis- en/of annuleringsverzekering (optioneel).Belangrijk: Een reisverzekering is tijdens deze reis verplicht! Deze hoeft u niet via Flex Travel te boeken, maar deze dient wel afgesloten te zijn.
 • Bijdrage Calamiteitenfonds Reizen €. 2,50  per boeking (verplicht) 
 • Bijdrage Stichting Garantiefonds Reisgelden €. 5,00 p.p. (verplicht)

EXTRA'S:
    • 1 welkomstdrankje in elke landhuis + 1 wijnproeverij in elk huis (met bezoek aan de kelders)
    • 1 diner voor 2 personen in Paço de Calheiros (1e avond van de tour)
    • 1 diner voor 2 personen in Casa de Sezim (3e nacht van de tour)
    • 1 diner voor 2 personen op Quinta da Veiga (5e avond van de tour)
    • 1 diner voor 2 personen in Casa de Mogofores (7e avond van de tour)

Een welkomstdiner in de 4 landhuizen bestaan ​​uit een driegangendiner met lokale en authentieke gastronomie, inclusief de exclusieve wijnen die in elk huis worden geproduceerd.

Speciale behandeling - Elke eigenaar verwelkomt de gasten en introduceert de geschiedenis van het huis en de wijnen.

Noord-Portugal

Noord-Portugal, de regio waar het land Portugal is gesticht. Waarschijnlijk wel de bekendste stad uit dit noordelijke gebied is Porto. De stad die erkent is als Werelderfgoed, met een schitterend historisch centrum en waar al eeuwen lang de Portwijn wordt vervoerd naar alle hoeken van de wereld. De regio wordt doorkruist door de Douro rivier, omringt door een prachtig landschap dat op de Werelderfgoedlijst staat. Het Douro gebied is een van de drie wijngebieden in het noorden, samen met de trás-os-Montes en de Vinho Verde. Verder wordt Noord-Portugal gekenmerkt door verschillende natuurparken en historische steden. Steden als Guimarães, Viana do Castelo, Vila Real en Braga herbergen allerlei soorten erfgoed zoals eeuwenoude kastelen, kerken of kloosters. Nog tamelijk onbekende gedeeltes zijn de stranden nabij Porto. Met name het plaatsje Espinho is een uitstekende locatie voor een strandvakantie. Portugal staat mede bekend om zijn landhuizen; de Quinta's & Casas. Veel van deze typerende Portugese huizen zijn te vinden in Noord-Portugal waarvan een groot gedeelte zich bevindt in of rondom het plaatsje Ponte de Lima. Noord-Portugal is ideaal voor wandelvakanties en het gebied behoort ook tot een van de mooiste wandelgebieden van Europa. Een aanrader is Nationaal Park da Peneda-Gerês. Gelegen in het uiterst noorden van Portugal tegen de Spaanse grens aan, is dit het oudste natuurpark van Portugal. De Montesinho, do Alvão en do Douro Internacional zijn de andere natuurparken in het noorden en zijn ook stuk voor stuk een bezoek waard. 

Weetjes over Gastronomie & Wijnen in Portugal

Wist u dat:........

 • De meeste porthuizen nog steeds Engels zijn (Taylors, Sandeman, Grahans.....)
 • De Alto Douro regio uitgeroepen is tot UNESCO-werelderfgoed en bovendien een prettig microklimaat heeft. 
 • De Vinho Verde geen groene wijn is maar dat groen staat voor jonge wijn (een groentje).
 • Venho Verde na de Portwijn de meest geëxporteerde wijn is van Portugal.