Fly drive El Camino de Santiago

De beroemde pelgrimsroute met de auto

Meer dan 8 eeuwen lang heeft de verering voor de apostel, die in Spanje Santiago wordt genoemd, geleid tot een eindeloze stroom pelgrims. De middeleeuwse pelgrims zorgden voor een enorme welvaart waardoor de route is bezaaid met Romaanse en Gotische kloosters, kerken en kathedralen. El Camino de Santiago, erkent als de Eerste Europese Culturele Route, is ongetwijfeld de belangrijkste grote pelgrimroute die bezoekers uit de hele wereld naar het Spaanse land leidt.In het voetspoor van miljoenen bedevaartgangers maakt u kennis met de verschillende spectaculaire landschappen van Noord Spanje. Direct achter de fraaie kustlijn met stille baaien en vissersdorpen, kruisen talrijke grotere en kleinere bergketens elkaar. De hoogste bergen bevinden zich in de Picos de Europa met gletsjers, spiegelende bergmeren en een oogverblindende flora en fauna. Langs steden met klinkende namen als Bilbao, León en Astorga volgt u een stukje van de Camino del Norte, de noordelijke pelgrimsroute en de befaamde Camino Francés, de Franse route naar Santiago. De laatste rustplaats van de apostel werd overdekt met een buitensporige kathedraal met barokke gevel. De slaperige dorpen met burchten, abdijen en kloosters die u onderweg tegenkomt maken dit stukje pelgrimsroute tot een unieke belevenis.Uiteraard is het mogelijk de rondreis nog te verlengen of naar uw eigen smaak aan te passen.

Reisprogramma in het kort

Dag 01 Aankomst - Bilbao
Dag 02 Bilbao - Burgos
Dag 03 Burgos - León
Dag 04 León - Ponferrada
Dag 05 Ponferrada - Santiago de Compostela
Dag 06 Santiago de Compostela
Dag 07 Santiago de Compostela - Oviedo
Dag 08 Oviedo - Santander
Dag 09 Santander - vertrek Bilbao
Nog meer zien van Noord-Spanje?

DAG 01 AANKOMST EN VERBLIJF BILBAO

Na aankomst haalt u de huurauto op en rijdt u naar het centrum van Bilbao. Hier vindt u het fantastisch ogende Guggenheim museum.  Dit spraakmakende ontwerp van architect  Frank Gehry is een echt meesterwerk. In het historische hart van de stad vindt u tal van gezellige bars en restaurantjes waar u de lekkerste tapas kunt proeven.

DAG 02 BILBAO – BURGOS 159 km

Burgos heeft een rijk historisch verleden en de vele monumentale bouwwerken herinneren eraan dat de stad door de eeuwen heen een belangrijke halteplaats was voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. De imposante kathedraal is zonder twijfel hét pronkstuk van Burgos en mag zich één van de grootste van Spanje noemen. Gezien vanaf het kerkplein trekt vooral de prachtige lantaarntoren direct de aandacht. Burgos is ook de geboortestad van de legendarische held El Cid.

DAG 03 BURGOS – LEÓN 184 km

Op weg naar uw volgende bestemming biedt de Spaanse Hoogvlakte, of wel Meseta, een verrassend landschappelijk decor. Het wordt gevormd door een plateau van gemiddeld zo’n 600m hoog. De Koninklijke stad León bezit charme en is rijk aan historie. De kathedraal is een meesterwerk van gotische kunst. Het drievoudig portaal is met fraai  beeldhouwwerk voorzien  en de kleurrijke gebrandschilderde ramen zijn een lust voor het oog. Andere monumentale gebouwen, waaronder de Romaanse Real Colegiata de San Isodoro, het Botines Huis (van de architect Antonio Gaudi) en het San Marcos, zijn eveneens zeer de moeite van een bezoek waard.

DAG 04 LEÓN – PONFERRADA 117 km    

De tocht brengt u vandaag in  Astorga. Hier kunt u de gotische kathedraal en de ernaast gelegen neogotische kathedraal van Gaudi bezoeken waarin het museum van de St. Jacob pelgrimsroute is gehuisvest.   Een  pittoreske stukje pelgrimsroute voert u langs goed geconserveerd gebleven schilderachtige dorpjes als Castrillo de los Polvazares.  Indrukwekkend zijn Las Medulas. Intensieve gouddelving door de Romeinen heeft het landschap omgetoverd in een markant roodkleurig berglandschap.

DAG 05 EN 06 PONFERRADA – SANTIAGO DE COMPOSTELA 223 km

Eerst naar Villafranca del Bierzo, ook wel het Kleine Compostela genoemd met zijn vele monumenten en beroemde “Puerta del Perdón”, waar zieke en verzwakte pelgrims vergiffenis kregen voor hun zonden.  Over de bergpas van de hooglanden Pedrafito do Cebreiro, de natuurlijke grens tussen de provincies León en Galicië, voert de reis naar de mooie stad Lugo.  Leuk is een wandeling over de door de Romeinen gebouwde vestingmuur die rond de oude binnenstad ligt. Via het oudste kruis langs de bedevaartsroute rijdt u Santiago de Compostela binnen. Op de Praza do Obradoiro staat de indrukwekkende kathedraal, die volgens de legende de stoffelijke resten van Sint  Jacob in de crypte herbergt. Tijdens het Heilige Jaar wordt de kleine heilige poort van de basiliek geopend. De zwart granieten deurlijst is gepolijst en uitgehold door de handen van miljoenen pelgrims. Misschien heeft u geluk en  wordt  de Bota Fumeiro, het reusachtige wierookvat tijdens de pelgrimsmis door de basiliek geslingerd! Dankzij de vele palacios, kerken smalle straatjes en pleintjes, is Santiago een van de aantrekkelijkste steden van Spanje.

DAG 07 SANTIAGO DE COMPOSTELA - OVIEDO 250km        

De weg voert in omgekeerde richting langs de Camino del Norte, de kustroute naar Santiago. Leuk is een bezoek aan de diverse vissersplaatsjes zoals Tapia en Luarca en Cudillero, een van de meest pittoreske vissersdorpjes van Asturië.  Vervolgens naar Oviedo. De vele monumenten in de oude historische binnenstad herinneren eraan dat Oviedo gedurende ruim een eeuw de hoofdstad van Spanje is geweest en de cult van de Sint Jacobsroute hier zijn oorsprong vindt. Het was in het jaar 813 dat de Asturiaanse koning Alfonso II als eerste pelgrim naar Santiago ging. Sindsdien zijn miljoenen pelgrims in zijn voetsporen gevolgd.

DAG 08 OVIEDO – SANTANDER 190 km

In oostelijke richting voert de tocht langs de grillige kustlijn en berglandschappen naar de badplaats Santander. De stad is gelegen aan een grote baai met schitterende witte zandstranden.  Aan het eind van de boulevard ligt het Palacio de la Magdelena, een zomerpaleis uit 1912 van Alfonso XIII omringd door schitterende tuinen met uitzicht op zee. Leuk is een tochtje met de veerboot naar El Sardenero, de landtong met mooie stranden, tuinen en stijlvolle restaurants en taveernes met terrassen.

DAG 09 SANTANDER– PORTUGALETE - VERTREK BILBAO 119 km

Na het ontbijt rijdt u weer terug naar Bilbao. Indien de tijd het toelaat kunt u in Portugalete de bijzonder hangbrug “Puente Colgante” bezoeken. De hangbrug fungeert middels een ingenieus systeem als hangende veerpont die ook auto’s kan vervoeren. De brug is door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. Vervolgens naar de luchthaven van Bilbao  alwaar u de huurauto weer inlevert alvorens naar huis terug te keren.

Nachten Accommodatie Locatie Beschrijving
1 Hotel Iturrienea Ostatua Bilbao Een sfeervolle accommodatie in de oude binnenstad van Bilbao. Het interieur van het hotels is gedecoreerd door lokale kunstenaars waardoor het hotel een bijzonder knusse sfeer uitstraalt.
1 Hotel Meson del Cid Burgos Een sfeervol authentiek hotel met uitstekende ligging en uitzicht op de kathedraal.
1 La Posada Regia León Een sfeervol rustiek hotel met ligging in de oude binnenstad en nabij de kathedraal.
1 Hotel Aroi Ponferrada Gelegen in het centrum van het plaatsje en met ligging pal aan de pelgrimsroute.
2 Hotel Pombal Santiago de Compostela Met een goede ligging in de oude binnenstad. Sommige kamers hebben uitzicht op de kathedraal.
1 Hotel Campoamor Oviedo Met uitstekende ligging in het oude stadscentrum en nabij de kathedraal.
1 Hotel ABBA Santander Santander Een comfortabel en centraal gelegen hotel in het centrum van Santander.

Prijzen zijn per persoon (op basis van 2 personen); dagelijks vertrek. EXCLUSIEF vliegreis Bilbao/Santiago de Compostela.

Indien uw reis in verschillende periodes valt, wordt de reissom "pro rato" berekend.

 

  • Overnachtingen o.b.v. logies/ontbijt.
  • Autohuur: 8 x 24 uur cat. YB, vb. Peugeot 107/AC/2DRS. Indien u een vroege heenvlucht en een late(re) terugvlucht heeft, dan komt er een huurdag bij i.v.m. de 24-uurs regeling.

Niet inbegrepen:

  • Boekingskosten € 35,- per boeking.
  • Reis- en/of annuleringsverzekering (optioneel).
  • Vliegreis Amsterdam - Bilbao;  Ook vertrek mogelijk vanaf andere luchthavens (informeer naar de mogelijkheden en prijzen).

Extra informatie over de autohuur:

  • Een creditcard op naam van de bestuurder is verplicht. Het autoverhuurbedrijf accepteert alleen VISA en EURO-/MASTERCARD.
  • Een andere categorie tegen een meerprijs is mogelijk.
  • De bestuurder dient minimaal 2 jaar in het bezit te zijn van een in Europa geldig rijbewijs (een Nederlands of Belgisch rijbewijs is dus voldoende). Indien u uw rijbewijs korter dan 2 jaar heeft, dan kunnen wij voor u een ander autoverhuurbedrijf zoeken.
  • De bestuurder dient minimaal 21 jaar te zijn (voor hogere categoriën geldt een andere minimum leeftijd).
  • Aanname van de huurauto buiten openingstijden: uitsluitend op aanvraag tegen toeslag.