Vila Viçosa

Paleis van de graaf van Bragança met Renaissance gevel en zeer mooi museum (regionaal, wapens, tuin). Andere bezienswaardigheden: Kasteel (13e-14e eeuw, met de kerk van St. Maria), St. Agostinho (13e-18e eeuw), Chagas de Cristo klooster, Nossa Senhora da Esperança Abdij en Castelo Novo (Renaissance).

Portalegre

Tussen de torens en de stadsmuren bevindt zich het middeleeuws kasteel, daarnaast vindt men het Paços do Concelho en het hospitaal van Misericórdia. Een bezoek waard: de kathedraal, het klooster van S. Bernardo, de kerk van de abdij van São Francisco (13e-18e eeuw.). Musea: het Regionaal, Sacrale Kunst, gemeentelijke bibliotheek en Casa de José Régio.

Monsaraz

Prachtig middeleeuws stadje met kasteel, stadsmuren en versterkingen. Bijzondere vermelding voor de St. Catarina Hermitage, de hoofdkerk, Paços do Concelho, Paços de Audiéncia en Porta da Vila. In het nabijgelegen stadje van Reguengos is er de wijncorporatief met zeer goede wijn. Hier zijn ook vele hunebedden te bezichtigen.

Mértola

Deze stad is gelegen aan de oever van de Guardiana rivier. Mértola's hoofdattractie is het kasteel, gebouwd door de Moren, met een bewakerstoren uit de 13e eeuw. De kerk met een mooie façade, bevat elementen uit de Manueline periode welke ooit een oude moskee was. Mértola heeft 3 belangrijke musea, met o.a. het Romeinse museum.

Marvão

Ten zuiden van Castelo de Vide is de stad Marvão gelegen. Het vestingstadje wordt vaak het adelaarsnest genoemd. Het is prachtig gelegen op 856 meter hoogte op een granietwand, op een van de toppen van de Serra de São de Mamede. Marvão is volledig ommuurd en ligt vlakbij de Spaanse grens, die vroeger vanuit het dorp werd bewaakt. De imposante vestingmuren van graniet passen perfect in het landschap en versmelten met de rotsige bergkam. Marvão staat vol met stralende witte huizen en is een ideale plek om te genieten van een buitengewoon panorama over de vlakte en het gebergte. Op het hoogste punt van Marvão staat een indrukwekkende middel-eeuwse burcht met hoge muren en vele stadspoorten. Aan de voet van het vestingstadje ligt een bijzonder klooster "Nossa Senhora da Estrela" (15e eeuw), dat bezocht kan worden. Vanaf Marvão is een mooie wandeling te maken door de heuvels van Urra naar Castelo de Vide en ons landgoed Quinta do Pomarinho.

Évora

Museumstad van Romeinse oorsprong en tevens de grootste stad van de Alentejo. Het historische centrum behoort tot het UNESCO Werelderfgoed. Bezienswaardigheden: Romeinse tempel, Kathedraal met Sacrale kunst Museum (Romeins-Gothisch), S. Brás kapel (Gothisch-Moors), São Francisco kerk (met Capela dos Ossos) en Heilige Johannes de Doper kerk (Gothisch-Manueleins), de kerken van Nossa Senhora da Graca (met klooster), St. Antão en São Vicente (Renaissance) en paleizen. Bijzondere vermelding voor: Praía de Giraldo, met middeleeuwse bogen, Aquaduct, de kloosters van Santa Clara, St. Helena do Calvãrio en Lóios (nu een pousada), Universiteit, de oude Joodse wijk en het Évora Museum.

Estremoz

Buiten de grote steden (die in Portugal op de vingers van een hand kunnen geteld worden) zijn er weinig steden zoals Estremoz, die zoveel dramatische momenten hebben doorstaan in hun nationale geschiedenis. De stad is bekroond met een 13e eeuwe citadel die onlangs werd omgebouwd in een pousada. De St. lsabel Kapel (18e eeuw) bevindt zich ernaast. Bijzondere vermelding voor de Gothische Dom Dinis Paleis, de São Francisco Kerk en het klooster (Romeins-Gotisch) en het gemeentelijk Museum.

Elvas

Versterkte burchtstad met Romeinse-Arabische Amoreiras Aquaduct (15e 17e eeuw.). Andere bezienswaardigheden: de hoofdkerk (Manueleins), de kerken van Nossa Senhora da Consolacão (Renaissance) en St.Clara (17e eeuw), en Archeologisch en Ethnografisch Museum.

Castelo de Vide

Het historische plaatsje Castelo de Vide staat bekend om zijn mooie landschappen, de joodse wijk met een synagoge (15e eeuw) en het middeleeuwse kasteel . Een speciale vermelding voor de kapel van S. Salvador do Mundo (Visigothisch) en de twee Paços do Concelho (middeleeuws en 18de eeuw). Verder zijn er nog diverse oude kerken te bezichtigen.

Beja

Oude Romeinse stad die later als Moslims centrum fungeerde. In het museum van Koningin Leonor zijn belangrijke archeologische vondsten. Andere nalaatschappen:de kerken van São António (Visigothisch) en St.Maria; klooster en kasteel van S. Francisco (tegenwoordig is dit een pousada); Hermitage van St. André (Gothisch-Moors), en de Misericórdia Kerk (Renaissance). 

Toeristische informatie Alentejo

Men wordt verrast door de opmerkelijke sporen van opeenvolgende culturen: hunebedden, Romeinse en Arabische overblijfselen gemengd met een recent teken van het christendom waarvan de talrijke middeleeuwse kastelen slechts een voorbeeld zijn.Het noordwestelijke gedeelte van de streek gelegen aan de oevers van de Taag en gedomineerd door Santarém, bestaat uit vruchtbaar weiland waar de mooiste stieren en paarden vreedzaam grazen. Naar het noordoosten toe vindt men talrijke mooie dorpen.Verder zuidwaarts wordt het landschap warmer en platter, rond Évora (één van de mooiste steden van Portugal ) vindt men Monsaraz, Vila Viçosa, Estremoz en Arraiolos (bekend om zijn handgeknoopte tapijten met traditionele motieven uit de 17e en 18e eeuw). Verder naar het zuiden worden de wijdse velden minder bewoond en droger door de zon. Enkel de olijfbomen en de kurkeiken bomen geven een beetje schaduw en de enige frisheid wordt geboden door de stuwmeertjes en stuwmeren. Een uitstapje naar Alvito, Beja, Serpa en Mértola is de moeite waard. De kustlijn in het zuidwesten biedt aan de toerist prachtige zandstranden aan de Atlantische Oceaan. In de Alentejo vindt men wijde open zones waar het levensritme gaat op de maat van de locale gezangen.