Fly drive Wijnroute Noord-Portugal

met verblijf in traditionele landhuizen

Noord-Portugal staat mede bekend vanwege de heerlijke wijn die hier geproduceerd word. Deze rondreis neemt u mee naar twee wijngebieden; het Dourogebied en de Vinho Verde. Het Dourogebied dankt zijn bekendheid vooral aan de Port die hier al honderden jaren geproduceerd wordt. De naam Port komt van de haven waar hij al eeuwen lang over de wereld wordt geëxporteerd. Toch wordt er in deze regio meer wijn gemaakt, de laatste jaren ook van steeds hogere kwaliteit. Het gebied is daarom om meerdere redenen interessant. De regio Vinho Verde is het grootste wijngebied van Portugal. De omgeving is koel, regenachtig en vooral groen. Er wordt beweerd dat de wijn hier zijn naam aan de danken heeft. Vinho Verde betekent namelijk: Groene Wijn. U rijdt door prachtige landschappen heen en overnacht in Solares (typisch Portugese landhuizen). Om de reis mooi af te sluiten eindigt u met een overnachting in de historische stad Porto.

Uiteraard is het mogelijk de rondreis nog te verlengen of naar uw eigen smaak aan te passen.

Reisprogramma in het kort

Dag 01 Aankomst luchthaven Porto - Ponte de Lima
Dag 02 Ponte de Lima - Viana do Castelo - Nationaal Park Peneda Geres
Dag 03 Ponte de Lima - Povoa de Lanhoso - Guimarães
Dag 04 Guimarães - Braga - Guimarães
Dag 05 Guimarães- Vila Real - Mesão Frio
Dag 06 Mesão Frio- Peso da Regua - Lamego - Mesão Frio
Dag 07 Mesão Frio - via de Douro - Porto
Dag 08 Porto - vertrek luchthaven Porto

Noord-Portugal

Noord-Portugal, de regio waar het land Portugal is gesticht. Waarschijnlijk wel de bekendste stad uit dit noordelijke gebied is Porto. De stad die erkent is als Werelderfgoed, met een schitterend historisch centrum en waar al eeuwen lang de Portwijn wordt vervoerd naar alle hoeken van de wereld. De regio wordt doorkruist door de Douro rivier, omringt door een prachtig landschap dat op de Werelderfgoedlijst staat. Het Douro gebied is een van de drie wijngebieden in het noorden, samen met de trás-os-Montes en de Vinho Verde. Verder wordt Noord-Portugal gekenmerkt door verschillende natuurparken en historische steden. Steden als Guimarães, Viana do Castelo, Vila Real en Braga herbergen allerlei soorten erfgoed zoals eeuwenoude kastelen, kerken of kloosters. Nog tamelijk onbekende gedeeltes zijn de stranden nabij Porto. Met name het plaatsje Espinho is een uitstekende locatie voor een strandvakantie. Portugal staat mede bekend om zijn landhuizen; de Quinta's & Casas. Veel van deze typerende Portugese huizen zijn te vinden in Noord-Portugal waarvan een groot gedeelte zich bevindt in of rondom het plaatsje Ponte de Lima. Noord-Portugal is ideaal voor wandelvakanties en het gebied behoort ook tot een van de mooiste wandelgebieden van Europa. Een aanrader is Nationaal Park da Peneda-Gerês. Gelegen in het uiterst noorden van Portugal tegen de Spaanse grens aan, is dit het oudste natuurpark van Portugal. De Montesinho, do Alvão en do Douro Internacional zijn de andere natuurparken in het noorden en zijn ook stuk voor stuk een bezoek waard. 

Nog meer zien van Noord-Portugal?

DAG 01 AANKOMST PORTO – PONTE DE LIMA (84,9KM)

Na aankomst op de luchthaven van Porto haalt u de huurauto op. U rijdt door naar Ponte de Lima. Het plaatsje Ponte de Lima is vernoemd naar de Romeinse brug die over de Rio Lima rivier ligt, letterlijk vertaald: “Brug over Lima”. De brug van Ponte de Lima bood vroeger de enige, veilige doorgang over de Lima rivier. Vanaf de achttiende eeuw zijn de bewoners van Ponte de Lima het stadje gaan uitbreiden.

DAG 02 BEZOEK AAN VIANA DO CASTELO EN PARQUE PENEDA-GERES

Vanuit Ponte de Lima vertrekt u richting Viana do Castelo. Ongeveer 65 kilometer ten noorden van Porto ligt deze stad en slechts 50 kilometer van de Spaanse grens. In de tijd van de ontdekkingsreizen bezat het stadje over wel 70 handelsboten. Daarom is de zee altijd een belangrijkste bestaansreden van Viana do Castelo geweest. U kunt met een kabelbaan de Santa Luzia opgaan. Hiervandaan heeft u een prachtig uitzicht over de stad.Daarna heeft u de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het Nationale Park; Peneda-Geres.

DAG 03 PONTE DE LIMA – GUIMARÃES (58,5KM)

Vandaag gaat u verder naar de volgende overnachtingsplaats; Guimarães. Maar eerst een kort bezoek aan Povoa de Lanhoso. Póvoa de Lanhoso is een Portugees dorp in het Braga district en telt een kleine 5000 inwoners. Het dorp ligt in de wijnregio van de Vinho Verde. Typerende huizen, oude kerken en kapellen omringt door prachtige natuur maken Póvoa de Lanhoso een typisch Portugees dorp.Het historische centrum van Guimarães is toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad zit namelijk vol historische herinneringen en erfgoed. Guimarães heeft voor de Portugezen een bijzondere symbolische waarde. Dit is namelijk de stad waar D. Afonso in 1128 overwinning behaalde in de slag van São Mamede. Later werd D. Afonso eerste koning van Portugal. Daarmee stond deze plaats aan het wieg van het nieuwe land Portugal.

DAG 04 BEZOEK AAN BRAGA

Braga, een oude stad vol historie gelegen in het gelijknamige district. Al in de prehistorie woonden hier mensen. In het jaar 16 voor Christus, de tijd van Keizeer Augustus, werd Braga officieel gesticht onder de naam “Braga Augusta”. De stad maakte toen deel uit van het wegenstelsel dat het Iberische schiereiland verbond met Rome. De Kathedraal van Braga, Sé de Braga, is de oudste van het land! Hier komt ook de Portugese uitdrukking “Mais Velho do que a Sé de Braga” vandaan, zo oud als de kathedraal van Braga. De kathedraal werd in de 12e eeuw gebouwd in opdracht van D. Henrique, toenmalige koning van Portugal.

DAG 05 GUIMARÃES – MESÃO FRIO (3,2KM)

Vila Real is de hoofdstad van de provincie Trás-os-Montes. De stad ligt op een 427 meter hoog voorgebergte van de Serra de Alvão. Dit voorgebergte vormt als het ware een schiereiland tussen de Rio Corgo en Rio Cabril rivier. Binnen een half uurtje kunt u het hele voorgebergte bewandelen. Mesão Frio is een rustig stadje in de afgebakende Douroregio en is altijd verbonden geweest met de wijnbouw. Aan de oevers van de Douro liggen prachtige wijngaarden die in terrassen zijn aangelegd en die voor een uniek landschap zorgen. Landgoederen en heerlijke huizen zijn overal te zien.

DAG 06 MESÃO FRIO – LAMEGO (120KM)

Gelegen aan de rivier Rio Douro heeft dit stadje een belangrijke rol gespeeld in de productie en handel van de Portwijn, aangezien hiervandaan de wijnvaten per boot naar Vila Nova da Gaia werden vervoerd, waar de wijn in de kelders rijp werd. In deze streek worden de wijngaarden op terrassen langs de rivier verbouwd. Vanaf verschillende uitkijkpunten kunt u deze prachtige vergezichten bewonderen. Vooral São Leonardo in Galafura en Santo António do Loureiro bieden een prachtig uitzicht.Gelegen op zo'n 12 km van de oevers van de Douro, heeft Lamego in de 18e eeuw, een periode van grote voorspoed beleefd toen hier de verfijnde wijn werd gemaakt die de voorloper zou zijn op de beroemde Portwijn. Lamego is een hele oude stad en was al door de Westgoten in de 7e eeuw, die het Lamecum noemden, tot zetel van het bisdom verheven.

DAG 07 MESÃO FRIO – PORTO (60,1KM)

Een prachtige reis langs de Douro rivier is natuurlijk iets wat niet aan deze reis mag ontbreken. Maar u kunt er ook voor kiezen om rechtstreeks naar Porto te rijden. Bij aankomst kunt u een bezoek brengen aan de stad Vila Nova de Gaia, waar de beroemde Portkelders liggen. Voordat u naar uw hotel gaat levert u de auto in op de luchthaven.

DAG 08 PORTO – VERTREK

Einde van de rondreis; terugvlucht of verlenging naar keuze.

2 nacht(en) Paço de Calheiros Ponte de Lima
2 nacht(en) Casa de Sezim Guimarães
2 nacht(en) Casa das Torres de Oliveira Mesão Frio
1 nacht(en) Grande Hotel do Porto Porto

Verlenging 10 dagen

2 nachten extra in Grande Hotel do Porto.

Paço de Calheiros | Ponte de Lima

Paço de Calheiros is één van de mooiste adelijke huizen in de Ponta de Lima-streek. De entree is al bijzonder: een 2 km. lange oprijlaan met prachtige oude bomen lijdt u naar dit 17e eeuwse landhuis. Het huis is prachtig gerestaureerd en onderhouden. Op een terras boven het huis is een zwembad met een schitterend uitzicht over de vallei. Paço de Calheiros is in de familie sinds 1336, toen koning Dom Diniz het aan hun schonk. De huidige eigenaar, Graaf Francisco Lopes de Calheiros, was één van de eersten die zijn huis opende voor gasten en is nu voorzitter van een vereniging van eigenaren met bijzondere huizen. Een innemende persoonlijkheid die u graag rondleidt en met trots weet te vertellen dat hij soms bekende Nederlandse gasten op bezoek heeft. Als u er bent hoort vast wel wie er allemaal voor u zijn geweest.

Casa de Sezim, Guimarães

Een bijzonder huis met een 18e eeuwse façade, benoemd tot UNESCO-werelderfgoed. Het huis is ook heden ten dage nog een wijnmakereij waar een uitstekende Vinho Verde wordt geproduceerd. De wijnproductie van Casa de Sezim dateert uit tenminste 1930 en de oude gereedschappen, welke gebruikt werden bij het maken van de wijn kunnen nu nog steeds bewonderd worden. Casa de Sezim's interieur heeft een stijl van simpele elegantie met uitstekend gedecoreerde slaapkamers. In de indrukwekkende zitkamers hangen panoramische schilderijen uit het begin van de 19e eeuw, welke scènes van zowel het oude als het nieuwe Amerika laten zien. Op de veranda kijk u uit over een weelderige tuin en de wijngaarden. Wijntje dan maar?

Casa das Torres de Oliveira | Mesão Frio

Casa das Torres de Oliveira ligt midden tussen de wijngaarden van de Douro-streek. Een prachtig landhuis uit het begin van de 18e eeuw met een panoramisch uitzicht. Het huis staat aan de rand van een landgoed van 30 hectare waar de beroemde Port(wijn) geproduceerd word. Casa das Torres beschikt over een privékapel met verguld houtsnijwerk. Zeker een bezoekje waard. Bij het landhuis is een restaurant gespecialiseerd in traditionele gerechten. De eveneens traditioneel ingerichte kamers zijn voorzien van houten meubilair, een hemelbed en een eigen badkamer met ligbad. In de uitgestrekte tuinen vindt u een buitenzwembad met ligstoelen. Een heel relax plekje.

Grande Hotel do Porto | Porto

U waant zich soms even in 1880 toen Grande Hotel do Porto z'n deuren opende. Het interieur in het monumentale pand is in Art Deco stijl. Het restaurant heeft een klassiek hoog plafond en een chique uitstraling. Ze serveren er ook typische Portugese gerechten. Op het dakterras heeft u een schitterend uitzicht op de stad. Grande hotel Porto is echt iets bijzonders. Het hotel ligt in het historische centrum van de stad in een autovrije/luwe straat en op loopafstand van restaurant, winkels, theaters en verschillende bezienswaardigheden.  

Prijzen zijn per persoon (op basis van 2 personen); dagelijks vertrek.

De (prijs)klassen staan voor de boekingsklassen voor de vluchten, deze is afhankelijk van beschikbaarheid en vertrekperiode. Vanzelfsprekend proberen wij altijd eerst de goedkoopste boekingsklasse te boeken voor u.Indien uw reis in verschillende periodes valt, wordt de reissom "pro rato" berekend.

Inbegrepen:

  • 7 overnachtingen o.b.v. logies/ontbijt.
  • Per Solares één diner + een wijnproeverij
  • Autohuur 7x 24 uur cat. B, vb. Hyundai Getz/AC/4DRS (indien u kiest voor een vroege vlucht heen en een late vlucht terug, dan komt er 1 huurdag bij i.v.m. de 24-uurs regeling).

Niet inbegrepen:

  • Boekingskosten € 35,- per boeking.
  • Reis- en/of annuleringsverzekering (optioneel).

Extra informatie over de autohuur:

  • Een creditcard op naam van de bestuurder is verplicht.
  • Een andere categorie tegen een meerprijs is mogelijk.
  • De bestuurder dient minimaal 1 jaar in het bezit te zijn van een in Europa geldig rijbewijs (een Nederlands of Belgisch rijbewijs is dus voldoende).
  • De bestuurder dient minimaal 24 jaar te zijn. Is de bestuurder onder de 24 jaar, neemt u dan contact met ons op. Wij zullen dan uitkijken naar een ander verhuurbedrijf.