Fly drive Wijn- en wandelvakantie

De mooie tocht door de Douro vallei

Een speciale wijn- en wandelvakantie in het noorden van Portugal (Dourogebied). Tijdens uw verblijf leert u alles over Port en Dourowijnen; de geschiedenis, het klimaat, de regels en de verschillende vinificatiemethoden. Uiteraard krijgt u een rondleiding door de wijngaard en de adega met een uitgebreide portproeverij. Tevens brengt u een bezoek aan een naburige quinta, waar u eveneens wijn kunt proeven en kopen.

Tot slot is uw diner iedere avond voorzien van een ander wijnarrangement.Gedurende de hele week is er aandacht voor Port en zullen bijna alle types geproefd worden. Afhankelijk van bv. het weer of persoonlijke wensen is het programma in een andere volgorde te doen. De wandelingen zijn ca. 12 km lang.

Uiteraard is het mogelijk de rondreis nog te verlengen of naar uw eigen smaak aan te passen.

Reisprogramma in het kort

Dag 01 Aankomst - Porto - Vale de Mendiz/Pinhão
Dag 02 Wandeling 1: wandeling in de Pinhão vallei
Dag 03 Wandeling 2: wandeling door de wijngaarden
Dag 04 Boottocht over de Douro, rondleiding en proeverij
Dag 05 Vrije dag
Dag 06 Wandeling 3: over de toppen van de heuvels naar Pinhão
Dag 07 Treinreis langs de Douro
Dag 08 Vale de Mendiz/Pinhão - Porto - vertrek

Noord-Portugal

Noord-Portugal, de regio waar het land Portugal is gesticht. Waarschijnlijk wel de bekendste stad uit dit noordelijke gebied is Porto. De stad die erkent is als Werelderfgoed, met een schitterend historisch centrum en waar al eeuwen lang de Portwijn wordt vervoerd naar alle hoeken van de wereld. De regio wordt doorkruist door de Douro rivier, omringt door een prachtig landschap dat op de Werelderfgoedlijst staat. Het Douro gebied is een van de drie wijngebieden in het noorden, samen met de trás-os-Montes en de Vinho Verde. Verder wordt Noord-Portugal gekenmerkt door verschillende natuurparken en historische steden. Steden als Guimarães, Viana do Castelo, Vila Real en Braga herbergen allerlei soorten erfgoed zoals eeuwenoude kastelen, kerken of kloosters. Nog tamelijk onbekende gedeeltes zijn de stranden nabij Porto. Met name het plaatsje Espinho is een uitstekende locatie voor een strandvakantie. Portugal staat mede bekend om zijn landhuizen; de Quinta's & Casas. Veel van deze typerende Portugese huizen zijn te vinden in Noord-Portugal waarvan een groot gedeelte zich bevindt in of rondom het plaatsje Ponte de Lima. Noord-Portugal is ideaal voor wandelvakanties en het gebied behoort ook tot een van de mooiste wandelgebieden van Europa. Een aanrader is Nationaal Park da Peneda-Gerês. Gelegen in het uiterst noorden van Portugal tegen de Spaanse grens aan, is dit het oudste natuurpark van Portugal. De Montesinho, do Alvão en do Douro Internacional zijn de andere natuurparken in het noorden en zijn ook stuk voor stuk een bezoek waard. 

Nog meer zien van Noord-Portugal?

Dagprogramma

Verblijf in een authentieke wijnboerderij omringt door prachtig berglandschap en wijngaarden zover het oog reikt.

DAG 01 AANKOMST - PORTO - VALE DE MENDIZ/PINHÃO

Aankomst op de luchthaven van Porto en ophalen van de auto. U rijdt in ca. 2 uur naar uw onderkomen Quinta do Passadouro in Vale de Mendiz/Pinhão. Bij aankomst krijgt u een welkomstdrankje en kunt u bijkomen van uw reis.

DAG 02 WANDELING 1

De eerste wandeling staat vandaag op het programma. Het is een rondwandeling in de Pinhão vallei temidden van de wijngaarden. De start is vanaf de quinta.

DAG 03 WANDELING 2

Na het ontbijt wordt u gebracht naar Pinhão, waar een adembenemende wandeling begint door de wijngaarden van ongeveer 4 á 5 uur, via het dorp Provesende op 600 meter.

DAG 04 BOOTTOCHT OVER DE DOURO/RONDLEIDING/PROEVERIJ

Op dag 04 hebben wij een boottocht van ongeveer 2,5 uur over de Douro rivier gepland. Vanuit de boot heeft u een prachtig uitzicht over de met druiven aangeplante terrashellingen. Aansluitend een lunch in een restaurant in Pinhão. Bij aankomst terug op de quinta is er een rondleiding en proeverij.

DAG 05 VRIJE DAG

Deze dag is vrij te besteden. Bezoek aan het mooie stadje Lamego met kathedraal, burcht en kunstmuseum of het Paleis van Mateus met prachtige tuin zijn enige suggesties. Lunch en diner deze dag niet inbegrepen.

DAG 06 WANDELING 3

Vandaag is het tijd voor de derde wandeling. Deze start vanaf de quinta en voert u over de toppen van de heuvels naar Pinhão. Onderweg heeft u spectaculaire vergezichten over de Douro.

DAG 07 TREINREIS LANGS DE DOURO

Het is vandaag tijd voor de treinreis langs de Douro naar het tegenwoordige eindstation Pocinho in de Douro Superior en terug. U komt op deze manier op plekken waar je met de auto niet kunt komen. Een indrukwekkende reis, welke wij zeker in het programma wilden opnemen. Lunch niet inbegrepen.

DAG 08 VALE DE MENDIZ/PINHÃO - PORTO - VERTREK

Einde van de rondreis; terugvlucht of verlenging naar keuze.

Casa Provosende Provosende

Quinta de Passadouro

De dertig hectare grote wijngaard ligt middenin het portgebied; een heuvelachtig landschap dat u uitnodigt tot wandelen, fietsen, zwemmen of vissen in de Rio Pinhão of gewoon luieren. Wat u ook kiest; op ieder niveau van de traditionele terrasbouw kunt u genieten van het vergezicht op de verscheidenheid aan gewassen; druiven natuurlijk, maar ook sinaasappelen, mandarijnen, perziken, vijgen en noten. Tussendoor kunt u de karakteristieke stadjes in het gebied bezoeken: Vila Real bijvoorbeeld of Pinhão met z'n beroemde tegeltableau op het station, vanwaar u de trein kunt nemen voor een prachtige rit langs de Douro; de kleine musea die vertellen van de rijke geschiedenis van dit gebied en de restaurantjes waar traditionele gerechten bewijzen hoe lekker eenvoud kan zijn.

Prijzen

Prijzen zijn per persoon (op basis van 2 personen); dagelijks vertrek.

Inbegrepen:

 • Overnachtingen o.b.v. logies/ontbijt.
 • Autohuur 7x 24 uur cat. YB, vb. Peugeot 107/AC/4DRS (indien u kiest voor een vroege vlucht heen en een late vlucht terug, dan komt er 1 huurdag bij i.v.m. de 24-uurs regeling).
 • 7 overnachtingen o.b.v. logies/ontbijt en 6 avonden diner met elke dag een ander wijnarrangement (Douro- en Portwijnen).
 • 4 x lunch (waaronder 3 x lunchpakket).
 • Basiscursus Port en rondleiding door de wijngaard en adega met uitgebreide port-proeverij.
 • 3 dagen wandelen met picknick.
 • Boottocht over de Douro inclusief lunch.
 • Treinreis langs de Douro.
 • Bezoek aan een naburige quinta.
 • Mooie fles Port op uw kamer.

Niet inbegrepen:

 • Boekingskosten € 35,- per boeking.
 • Reis- en/of annuleringsverzekering (optioneel).

Extra informatie over de autohuur:

 • Een creditcard op naam van de bestuurder is verplicht.
 • Een andere categorie tegen een meerprijs is mogelijk.
 • De bestuurder dient minimaal 1 jaar in het bezit te zijn van een in Europa geldig rijbewijs (een Nederlands of Belgisch rijbewijs is dus voldoende).
 • De bestuurder dient minimaal 24 jaar te zijn. Is de bestuurder onder de 24 jaar, neemt u dan contact met ons op. Wij zullen dan uitkijken naar een ander verhuurbedrijf.

Geen auto? U kunt Pinhão vanaf Porto ook per trein bereiken. U kunt vanaf de luchthaven een taxi nemen (ongeveer € 25,00 per taxi per enkele reis) naar het station van Porto. Treinticket kost ongeveer € 9,50 per persoon per enkele reis en de treinreis duurt twee en een half tot drie uur.