Skip to main content

Fly en drive Algarve, de bergroute

Fly en drive Algarve, de bergroute

Ontdek het binnenland van de Algarve

De Algarve is een bekende vakantiebestemming in het zuiden van Portugal. Wat deze bestemming zo geweldig maakt, is dat de Algarve voor iedereen wat in petto heeft. Wat veel mensen echter niet weten is dat de Algarve naast de ontzettend mooie lange kustlijn, ook nog een schitterend berggebied heeft. Dit berggebied zit vol met oude dorpjes typerend voor de Algarve. In de Monchique bergen wordt de bekende Medronho drank gemaakt van de gelijknamige vrucht. Een lekkernij die je alleen in de Algarve vindt. Met deze rondreis ziet u een andere kant van de Algarve. 

TIP: boek deze reis in combinatie met de kustroute van de Algarve

Uiteraard is het mogelijk de rondreis nog te verlengen of naar uw eigen smaak aan te passen.

Reisschema in het kort

Dag 01Aankomst Faro luchthaven - Aljezur
Dag 02Parque Natural do Sudoeste e Costa Vicentina
Dag 03Aljezur - Monchique
Dag 04Bezoek Monchique bergen
Dag 05Monchique - Alte
Dag 06Alte - Loulé
Dag 07Bezoek aan Almancil
Dag 08Loulé - bezoek São Bras de Alportel - Vila Nova de Cacela
Dag 09Bezoek aan Odeleite
Dag 10Vila Nova de Cacela - vertrek Faro luchthaven
of 12-daagse reis 
Dag 11verlenging aan de kust
Dag 12Vertrek Faro luchthaven

Kaart Fly drive Algarve, de bergroute

Uitgebreide reisschema Algarve Bergroute

DAG 01 AANKOMST FARO – ALJEZUR

Aljezur is een klein stadje aan de Costa Vicentina. De huizen met landelijke architectonische kenmerken zijn karakteristiek voor de Algarve. Begrensd door de zee en het gebergte. De kustlijn wordt gekenmerkt door hoge kliffen, terwijl het binnenland een opeenvolging is van horizonten met vegetatie. Tussen deze twee uitersten liggen prachtige dalen en vruchtbare heidegronden die traditiegetrouw verbouwd worden. Op de top van de heuvel herinneren de kasteelmuren u aan een historisch verleden dat symbool staat voor de oorlogen tussen de Moren en de Christenen.

DAG 02 BEZOEK AAN PARGUE NATURAL DO SUDOESTE E COSTA VICENTINA

Dit beschermde natuurgebied strekt zich 100 km uit langs de kust, vanaf Porto Covo in de Alentejo, tot aan Burgau in de Algarve. Het natuurpark is de Europese kuststrook die het best behouden is gebleven. Hier is een unieke flora en fauna te bezichtigen. Hierdoor wordt het park veel bezocht door zoölogen en botanici uit alle hoeken van de wereld.

DAG 03 ALJEZUR – MONCHIQUE

De huizen van Monchique hebben de typerende architectonische eigenschappen van de Algarve:  traditionele witte muren en gekleurde deuren en ramen. De straten zijn steil en smal en laten bij elke stap het groene gebergte weer in een nieuw perspectief zien. Het Monchique gebergte heeft een zekere exotische uitstraling. Dit komt omdat hier kaneelbomen, hortensia's en fruitbomen groeien, die je normaal in tuinen en boomgaarden zou verwachten. Reden temeer om een lange wandeling te maken langs dit deel van de Algarve, die zo anders is dan de rest.

DAG 04 BEZOEK AAN MONCHIQUE

Vandaag kunt u een bezoek brengen aan Monchique. U kunt ook wat zuidelijker rijden naar het bergdorpje Silves. En anders kunnen wij u aanraden om gewoon een stukje te gaan rijden door het schitterende Serra de Monchique gebergte.

DAG 05 MONCHIQUE – ALTE

Alte wordt beschouwd als het mooiste en meest karakteristieke dorp van de Algarve. Het dop is van oorspring een Romeins dorp. De straten van het historisch centrum behouden hun karakter in de witgekalkte huizen. Het gebied rond de kerk is een betoverende "ansichtkaart" van de échte Algarve.

DAG 06 ALTE – LOULE

De stichtingsdatum van de stad is nog niet helemaal zeker en ligt in een ver verleden. Maar er zijn concrete overblijfselen van de Romeinse bezetting, zoals het visserij- en zouterijcentrum Cerro da Vila in Vilamoura. Tegenwoordig is Loulé het economische centrum van de grootste gemeente van het land. Waar de kustplaatsen leven van het toerisme en de steden in het binnenland van de handel en de landbouw. In deze gemeente liggen enkele van de meest bekende toeristische trekpleisters van de Algarve zoals Vilamoura of Quarteira aan de kust en Salir of Alte in het binnenland. Dichtbij de stad worden natuurliefhebbers verrast door Benémola en Rocha da Pena, beschermde gebieden met inheemse vegetatie waar wandelingen met een gids kunnen worden gemaakt en die een heel andere Algarve tonen. De viering van Carnaval in Loulé is één van beroemdste van Portugal.

DAG 07 BEZOEK ALMANCIL

Een klein dorpje in de Algarve dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Vooral het kapel Capela de São Lourenço de Matos, waarvan het interieur één van de beste voorbeelden is van tegelbedekkingen uit de 18e eeuw. De omgeving heeft nog het karakter en de betovering van de oude Algarve; een aantal oude gebouwen, die zorgvuldig zijn gerestaureerd, herbergen nu een kunstgalerie. In Almancil kunt u prachtige traditionele keramiekstukken kopen.

DAG 08 LOULE – VILA NOVA DE CACELA

Onderweg naar Vila Nova de Cacela een bezoekje aan São Bras de Alportel.São Brás de Alportel is een kalm en vredig stadje met een gastvrije bevolking. Tussen de straten met witte huizen torent het silhouet van de klokkentoren van de kerk. Het stadje wordt aan alle kanten omringd door verschillende heuvels. Een wandeling door de straten en pleinen is een wandeling door de ontwikkeling van São Brás de Alportel. De reis gaat verder naar Vila Nova de Cacela. Vlakbij het bekende plaatsje Castro Marim. Op de ene heuvel het kasteel en op de andere een stervormig fort. Daartussen liggen de typische witte huizen van Castro Marim. Het wit van de stad overheerst maar wordt soms onderbroken door stralende oker- en blauwtinten. Als u het kasteel van Castro Marim beklimt ziet u aan de ene kant de zee en aan de andere kant de bergen tot zover de horizon reikt.

DAG 09 BEZOEK ODELEITE

U rijdt de bergen in naar het kleine plaatsje Odeleite. Odeleite is een schattig dorpje aan de rivier die de “blauwe draak” wordt genoemd vanwege de kronkels waardoor de rivier stroomt. U bent verzekerd van een prachtig uitzicht.

DAG 10 VILA NOVA DE CACELA – VERTREK

U rijdt naar de luchthaven van Faro en levert de huurauto in.

De overnachtingen tijdens uw fly en drive Algarve Bergroute

2 nachtenHerdade Monte do SolAljezur
2 nachtenVilafoiaMonchique
2 nachtenAlteAlte
1 nachtLoulé Jardim HotelLoulé
2 nachtenConversas de AlpendreVila Nova de Cacela
of 12-daage reis  
2 nachtenPortobay FalesiaFalesia

Herdade Monte do Sol | Aljezur

Herdade Monte do Sol ligt in Aljezur, midden in de natuur van natuurpark Vicentina. Een landgoed van maar liefst 30 ha. met rust, ruimte en magnifieke uitzichten. Er zijn 5 bijzonder fraai ingerichte villa's. Geheel privé met eigen terras, hangmatten en met een achterland van bomen en zee als uitzicht. U bent welkom bij de familie om kennis te komen maken. U zult dan eveneens verwelkomt worden door o.a. de honden, de kat, paarden en de dwerggeitjes. Kortom, geniet van de natuur en vergeet gewoon even de tijd.

Vilafoia | Monchique

De weg die leidt naar het hotel is steil en smal maar de met adembenemende uitzichten. De bergen van Monchique behoren tot één van de natuurparken in de Algarve. Het is vooral bekend van Termas de Monchique, een kuuroord met zwavelrijk bronwater. Vilafoia is een hotelletje gebouwd op de bergtop Foia. De ligging garandeert dan ook een panoramisch uitzicht vanuit de ruime kamers, soms zelfs tot aan Portimão. Rondom staan prachtige oude kurkeiken een enkele walnoot en eucalyptusbomen. De bergen van Monchique zijn werkelijk prachtig.

Alte Hotel | Alte

Hotel Alte ligt vlakbij het bergdorpje Alte. Een typisch bergdorpje met steile en smalle straatjes en witgekalkte huisjes tegen de helling van de Serra do Caldei­rão. Alte is een uitstekende plek om het authentieke Algarve te ontdekken. Op ongeveer een 1km. van het dorpje bevindt zich het Alte Hotel. Het is een knus hotel met 30 kamers en panoramische uitzichten op de kust van de Algarve. De keuken biedt verschillende regionale gerechten die u beslist moet proeven. Aan het eind van de dag zit u op het terras te genieten van de ondergaande zon; dat weten we zeker!

Quinta do Caracol | Tavira

Sommige noemen het "een verborgen schat"; deze oude olijvenboerderij in Tavira. Een sfeervolle quinta met een prachtige tuin inclusief fonteinen, vijvers en vol exotische planten en fruitbomen. Wie wil kan daar 's morgens lekker ontbijten. Echt een oase van rust. Bijzonder is ook dat de quinta tegen het centrum van Tavira aan ligt. 's Avonds is het daar prima vertoeven langs de rivier, die het plaatsje doormidden snijdt. Een bezoek zeker waard is. Rond de oude brug vindt u vele echt Portugese restaurantjes en grappig genoeg ook een paar met de Indiase keuken.

Prijzen per persoon

  • Prijzen zijn altijd per persoon (op basis van 2 personen) tenzij ander aangegeven
  • Dagelijks vertrek mogelijk.  
  • Indien uw reis in verschillende periodes valt, wordt de reissom "pro rato" berekend

Inbegrepen Fly en drive vakanties

  • Overnachtingen o.b.v. logies/ontbijt (tenzij anders aangegeven).
  • Autohuur  cat. A, vb. Peugeot107/AC/2-deurs.

Niet inbegrepen

  • Vliegreis. Wij zoeken voor u de voordeligste vlucht. Zelf boeken kan ook.
  • Boekingskosten €. 35,- per boeking (afwijkingen €. 45,-).
  • Reis- en/of annuleringsverzekering (optioneel).Belangrijk: Een reisverzekering is tijdens deze reis verplicht! Deze hoeft u niet via Flex Travel te boeken, maar deze dient wel afgesloten te zijn.
  • Bijdrage Calamiteitenfonds Reizen €. 2,50  per boeking (verplicht) 
  • Bijdrage Stichting Garantiefonds Reisgelden €. 5,00 p.p. (verplicht)

Toeristische informatie Algarve

Een provincie in het zuiden van Portugal, met ongeveer 200 km kustlijn en werelds mooiste stranden. Een populaire vakantiebestemming voor liefhebbers van zon, zee en complete vakanties. Een vakantiebestemming die ook populair is om haar bloemenpracht en zachte temperaturen in het voorjaar en de winter.De Algarve is dé vakantiebestemming voor u als u het hele jaar door sport wilt beoefenen. Waar golf op de eerste plaats staat, gevolgd door tennis, watersporten, wandelen, vogels en planten bekijken.GeschiedenisDe oudste sporen van de mensheid gaan terug tot in de Paleotische tijd. Aangetrokken door veilige havens en handel met de bevolking, hadden de Feniciérs en Grieken handelsposten in de Algarve. Romeinse ruïnes kunnen nog steeds bezichtigd worden in Milreu, Faro, Boca do Rio en Vilamoura.De Moorse overheersing (van de 8e tot de 13e eeuw) wordt weer opgeroepen door de vele monumenten in Silves, Tavira, Faro en andere minder prominente overblijfselen die verspreid liggen over de Algarve in de vorm van gewitte gevels, terrassen die gebruikt worden voor het drogen van fruit en prachtig bewerkte schoorstenen.Lagos was een belangrijke handelspost voor Afrika in de 15e en 16e eeuw. Voor de kust van de Algarve werden belangrijke zeeslagen gevoerd, zoals bij Cabo de São Vicente (1797), gewonnen door admiraal Lord Nelson.NatuurHet Ria Formosa Natuurreservaat en het beschermde gebied van de Costa Vicentina nemen tweederde van de kustlijn van de Algarve voor hun rekening. Bij de monding van de Guadianarivier liggen de natuurreservaten van Sapal de Castro Marim en Vila Real de Santo Antonio. Hier kunt u genieten van een interessante flora en fauna, met een grote verscheidenheid van unieke planten, de levendige roze kleurzen van flamingo's, het geroep van de zeevogels en de uitzonderlijk gracieuze ooievaars.Het binnenland van de Algarve, met zijn uitgestrekte beboste bergketens, is de streek bij uitstek om terug te gaan naar de natuur en het gezang van de vogels en de kleuren en geuren van wilde bloemen te herontdekken.StrandenDe trekpleister van de Algarve. Van de uitgestrekte zandstranden van Vila Real de Santo Antonio tot Albufeira, de kleine zandstrandjes in de baaien van de kleurrijke rotswanden die helemaal tot aan Sagres reiken. In het noorden, aan de Costa Vicentina, liggen tussen de rotswanden, waar verschillende vogelsoorten hun nesten bouwen, prachtige stranden.Albufeira, Armaçao de Pêra, Carvoeiro, lagos, Monte Gordo, Praia da Rocha, en Vale do Lobo zijn een greep uit de vele mogelijkheden voor een strandvakantie.Vilamoura.html

Algarve. Europe's most famous secret.

Algarve Tourism Board celebrates 45 years