Spring naar hoofd-inhoud

Parador de Pontavedra, Pontevedra

Deze Parador, in het historische centrum Pontavedra, is gevestigd in een klein renaissance paleis uit de 16e eeuw, de vroegere residentie van de graven van Maceda. Het is er huiselijk en gezellig. Vanuit de parador heeft u een mooi uitzicht op de tuin. De bewerkte stenen trap is heel bijzonder en leidt naar de gezellige kamers die het aristocratisch karakter van deze parador nog eens extra accentueren.

Parador de Santiago de Compostela, Santiago de Compostela

Santiago de Compostela, de universele en fascinerende stad die tot ieders verbeelding spreekt. De combinatie van geschiedenis, kunst, traditie, vormen samen met de kathedraal op de Plaza do Obradoiro en de hostel dos Reis Católicos een bijzonder decor voor de vele pelgrims die hier dagelijks aankomen. Het hostel dos Reis Católicos, thans de parador, was oorspronkelijk een ziekenhuis. Door de eeuwen heen was het een 'thuis' voor de pelgrims die in Santiago aankwamen.  Beschouwd als de oudste hotel in de wereld, is het ook één van de mooiste. Het hotel heeft vier prachtige kloostersgangen rondom de binnenplaats, spectaculaire slaapkamers en een luxe restaurant welke vis- en vleesgerechten in Galicische stijl en de klassieke “filloas” met karamelcrème serveert.

Parador de Vilalba, Vilalba

Een 15e eeuwse toren domineert het landschap van dit plaatsje, het centrum van de “Terra Chá". Oorspronkelijk maakte de toren deel uit van een fort. Thans is deze indrukwekkende toren, met zes slaapkamers in een middeleeuwse sfeer,  omgebouwd tot (een deel van de) parador. In de schaduw van de toren staat het nieuwe stenen gebouw in de stijl van een “pazo”, een Galicische landhuis, waar zich de overige kamers, een restaurant en een bar bevinden.

Parador de Santo Estevo, Ourense

Dit Benedictijnse klooster ligt in het hart van de “Ribeira Sacra”, een gebied van ongeëvenaarde schoonheid waar de rivieren Miño en Sil samenkomen. Het klooster bestaat al sinds de 10e eeuw, maar het origineel dateert waarschijnlijk al van de 6e  of 7e eeuw. De stijlen variëren van Romaans tot Barok. Binnen het gebouw zijn drie kloosters met verschillende stijlen: Romaans, Gotisch en Renaissance. De 77 kamers van deze parador zijn over deze kloosters verdeeld. Hierdoor is vrijwel geen enkele kamer gelijk. Ook aan luxe zal het u niet ontbreken. Heel fraai is het restaurant met een terras dat uitkijkt over het kastanjewoud. Voor de liefhebbers van wellness is er een uitgebreide spa met veel behandelmogelijkheden. U komt geheel relaxed terug.

Parador de Málaga Gibralfaro, Málaga

Terwijl u zit te dineren heeft u zicht op de ‘Alcazaba’ citadel,  de baai en de stad Málaga. Het is een uitzicht met een uniek perspectief.  De parador is gesitueerd op de Gibralfaro berg, naast het gelijknamige kasteel, en omgeven door dennebomen. De locatie van de parador maakt het makkelijk een bezoek te brengen aan Málaga-stad. Het restaurant biedt uitstekende Andalusische gerechten. Wat u zeker geprobeerd moet hebben: ‘fritura de pescaitos a la malagueña’ (kleine gefrituurde vis, Málaga stijl).

Parador de Granada, Granada

Een nacht doorbrengen op het terrein van het Alhambra, tussen tuinen en fonteinen. Het roept het verleden op, waar de Arabieren met de Christenen samensmolten. Dit is dè exclusieve gelegenheid om te overnachten in een antiek 15e eeuws klooster, gebouwd in opdracht van de katholieke vorsten. Dit monumentale complex nodigt uit rustig te wandelen door de tuinen en de stad Granada. Wat u zeker geprobeerd moet hebben: 'gazpacho Andaluz' (koude tomatensoep), 'tortilla de Sacromonte' (omelet) en 'piononos de Santa Fe' (typische in likeur gedoopte luchtige cake).

Parador de Úbeda, Úbeda

De voorgevel verbergt de zeer mooie binnenplaats, met 2 veranda’s, waarvan het bovenste gedeelte bedekt is met glas. Dit 16e eeuwse Renaissance paleis huisvest tegenwoordig de parador van Úbeda. De parador ligt aan een plein met schitterende gebouwen uit het ooit zo aristocratische Úbeda. Het restaurant met Andalusische details biedt verschillende gerechten aan. Wat u zeker geprobeerd moet hebben: pepers gevuld met patrijs, stierenstaart in rode wijn uit La Loma en gestoomde jonge geit met pijnboom pitten. Het restaurant heeft Andalusische en keramische details.

Parador de Córdoba, Córdoba

Gesitueerd op de ruïnes van het zomerpaleis van Abd-ar-Rahman I en uitzichtspunt over de legendarische stad Córdoba. Het is dan ook vooral de locatie die deze parador bijzonder maakt, maar het hotel is van alle gemakken voorzien en omgeven door mooie tuinen. Er is één tuin aanwezig, welke bekend staat als ‘Los Naranjos’ (De Oranje Bomen). Hier kunt u de eerste palmbomen, die in Europa zijn geplant, vinden. Wat u zeker geprobeerd moet hebben: ‘salmorejo cordobés’ (groentesoep koud geserveerd), gazpacho blanco de almendras’ (amandelsoep koud geserveerd) en biefstuk in groene saus.

Parador de Carmona, Carmona

De binnenstad van Carmona heeft nauwe staatjes en intieme pleintjes. Langzaam lopen de straten op naar het 14e eeuws Moors fort van Koning Pedro. Restauraties zijn nog steeds in volle gang maar een gedeelte van het fort huisvest tegenwoordig de parador van Carmona. Door de ligging heeft de parador in Carmona schitterende uitzichten. Rond de rivier Corbones is een spectaculair landschap zien. In de parador is vooral de kloostereetzaal, die nu functioneert als restaurant, is één van de mooiste ruimtes. Probeer eens de ‘cartuja de perdiz’ (patrijs met groenten) en Carmona's pittige spinazie.

Parador de Ronda, Ronda

Het is een van de meest spectaculaire plekken in Andalusië; de "El Tajo" is een kloof in de stad Ronda van de rivier de Guadalevín. Bij de brug Puente Nuevo (1761) is de diepte zo'n 100 meter! Aan deze brug ligt de parador de Ronda, een voormalig stadhuis. Indrukwekkende uitzichten gegarandeerd. De kloof scheidt de stadsdelen Mercadillo (markt) en La Ciudad (de oude stad) van elkaar. De gastronomische kant van de parador bestaat uit uitstekende Andalusische stijl schotels, zoals gestoomde patrijs, geroosterd lamsvlees, konijn ‘a la rondeña’, amandel soep, ‘ajo blanco’ (koude knoflook soep) en ‘salmorejo’. Vergeet ook de desserts niet: ‘Yemis rondeñas’ (zoete eidooierpannenkoekjes), ‘tortitas de miel’ (cake met honing) en ‘queso de almendras’ (amandelkaas

Parador de Ãvila, Ávila

Leunend tegen de stadsmuren ligt deze parador, voortgekomen uit het voormalige 16e eeuwse Piedras Albas paleis, in het historische centrum van Ávila. De tuin onderscheid zich door de oude archeologisch overblijfselen. Er is een prachtige, met glas overdekte, patio, verschillende gebruiksruimtes en een cafetaria. In het restaurant kunt u, naast van het uitzicht, genieten van 'Pucherete Teresiano' (witte bonen en groentesoep met biefstuk), speenvarken of  van 'Judías de El Barco' (een lokaal bonengerecht) en als dessert het buitengewone 'yemas de la Santa'. Smullen maar...!

Parador de Salamanca, Salamanca

Het hotel ligt op een kleine heuvel op de linker bank van de Tormes. Met uitzicht op het historische centrum van de stad. Door de grote ramen heeft u een uniek uitzicht, alsof u uitkijkt op een levend museum gedomineerd door de torens van de kathedraal. U zult dit uitzicht in de meeste kamers zo kunnen ervaren. Elegantie, comfort en ruimte zijn karakteristiek voor dit hotel. Smaakvol ingericht met prachtig marmer en andere luxe materialen.

 

Parador de Zamora, Zamora

Parador de Zamora is gelegen in het historische centrum van de hoofdstad van de provincie Castilla y Leon. Dit hotel is gevestigd in een paleis dat gebouwd is op de resten van een Romeins fort uit de 15e eeuw. Het middeleeuwse interieur met zijn harnassen, wandtapijten en houten vloeren wordt gecombineerd met de Renaissance stijl van de binnenplaats. Het hotel beschikt over een zwembad en een uitstekende keuken waar visliefhebbers zeker hun hart kunnen ophalen.

Parador de Tordesillas, Tordesillas

De historische Castiliaans stad van Tordesillas, een kruispunt sinds de Romeinse tijd, ligt midden in een groen natuurlijk landschap. Hier bevindt zich deze parador, gehuisvest in een voormalig herenhuis in Castiliaanse stij en omringd door een bos vol dennenbomen. Binnen in de lounges staan nog steeds de waardevolle antieke meubels. De rust in het hotel en het prachtige azuur-blauwe zwembad nodigen u uit voor een heerlijke relaxte dag. Voor de liefhebbers en in de iets koudere periode is er ook een spa met sauna, turksbad, jacuzzi en binnenzwembad.

Parador de la Granja, La Granja

De keus van de koning! Paleizen beschut door de bergen. De nieuwe parador de La Granja is het levende bewijs van het rijke architecturale erfgoed van dit koninklijke landgoed. Het hotel is gelegen in het Casa de los Infantes, gebouwd in de 18de eeuw door Karel III voor zijn kinderen. De parador ligt op 11 km. van Segovia,  werelderfgoed-stad en in het hart van het Guadarrama-berggebied. Naar Madrid is het slechts 55 minuten. Er is tevens een fantastische spa met verschillende baden, sauna, stoomcabines, rustruimten en een binnen- en buitenzwembad.

Parador de Toledo, Toledo

El Greco schilderde ooit het beroemde 'Gezicht op Toledo'. Vanuit deze parador heeft u uw eigentijds uitzicht op de koninklijke stad waar u zich niet snel zult vervelen. Vanaf de heuvel 'Cerro del Emperador' en langs de rivier biedt dit hotel een ongeëvenaard panorama over de stad met uitzicht op de kathedraal, de Alcázar en de synagoges. Ook vanuit de meeste kamers, lounges, terrassen en zelfs vanuit het zwembad heeft u een prachtig uitzicht van de stad. In het restaurant vindt u bijzondere streekgerechten van Castilla - La Mancha, zoals gestoofde patrijs, geroosterd lam, kaastaart en ijs met marsepein.

Parador de Chinchón, Chinchón

Een voormalig Augustijner klooster met een monumentaal karakter middenin de oude stad Chinchón en vlakbij de karakteristieke Plaza Mayor (het centraleplein). Opgericht door de Lords van Chinchón in de 17e eeuw. Mooie cypresbomen, rozen en wilde ligusters in de tuin geven deze parador een bijzonder mooie uitstraling. Er zijn meerdere intieme binnenplaatsjes waar het heerlijk rustig toeven is. Het mooie zwembad maakt het plaatje helemaal af. Perfect hotel voor rustzoekers. De keuken serveert o.a. speenvarken, geroosterd lam en een speciale Madrileense stoofschotel.

Net buiten Madrid in het universiteitsplaatsje Alcalá de Henares ligt de Parador de Alcalá de Henares in het voormalige College van Santo Tomas de Aquino. Van dit oorspronkelijke gebouw is een gedeelte behouden  gebleven maar de achitect heeft daarnaast niet geschuwd er een modern slaapgedeelte tegenaan te zetten. 
Het wellnesscentre is heel bijzonder. Het is gelegen in de oude kapel. 
De Parador heeft prachtig uitzicht op de patio van de universiteit van Alcalá de Henares dat aan de overkant ligt. Alcalá de Henares staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van Unesco, maar de plaats is ook bekend als de geboorteplaats van Cervantes, de schrijver van het beroemde boekt schrijven van het boek Don Quichot en zijn knecht Sancho Panza (1605).