Wandelvakantie El Camino del Norte

De noordelijke pelgrimsroute door het Prinsdom van Asturië.

Dit relatief onbekende stukje Spanje ligt ingebed tussen de hoge kalkstenen pieken van de Picos de Europa, met toppen tot ruim 2500 meter en de grillige kustlijn van de Golf van Biskaje en Cantabrische Zee. Tussen het bergland en de kust ligt een lieflijk groen glooïend heuvellandschap met authentieke dorpjes en lieftallige pre-romaanse kerkjes, een architectuur die nagenoeg alleen in Asturië te vinden is.

Vergeten pelgrimsroute

De "vergeten" noordelijke route naar Santiago de Compostela is de eerste pelgrimsroute naar deze stad waar naar zeggen, de stoffelijke resten begraven liggen van Apostel Jacobus, die in Spanje Santiago wordt genoemd. Sinds de herontdekking van het graf in 813 was nagenoeg het gehele Iberische Schiereiland in handen van de Moren, met uitzondering van het Christelijke koninkrijk Asturië. In het jaar 813 ging de Asturiaanse koning Alfonso II als eerste op bedevaart naar de Heilige plaats. Al snel kwam er een bedevaart op gang waarbij Asturië de pelgrims een "veilige" doorgang naar Compostela kon bieden. Nadat het Asturiaanse hof naar Leon verhuisde werd de zogenaamde "Franse route" populair en raakte de noordelijke kustroute El Camino del Norte in het vergeetboek.

Overnachtingen

U overnacht in sfeervolle landelijk gelegen accommodaties. De laatste avond overnacht u in Oviedo in een stijlvol 4-sterren hotel. Terwijl uw bagage wordt vervoerd, wandelt u met behulp van ingetekende routekaarten en wandelinstructies gemiddeld 15 km (20 km langere versie) per dag naar de volgende accommodatie waar u, volgens goed Asturiaans gebruik, gastvrij zult worden ontvangen!

Bij deze wandelreis kunt u overal een extra rustdag boeken of de reis met één of meerdere dagen verleng

Reisprogramma in het kort

Dag 01 Aankomst - Oviedo - Ribadesella - inloopwandeling
Dag 02 Wandeling Ribadesella - Prado
Dag 03 Wandeling Prado - Pernus
Dag 04 Wandeling Pernus - Villaviciosa
Dag 05 Rustdag Villaviciosa
Dag 06 Wandeling Villaviciosa - San Justo
Dag 07 Wandeling San Justo - Oviedo
Dag 08 Oviedo - vertrek

DAG 01 AANKOMST - OVIEDO - RIBADESELLA

Aankomst op de luchthaven van Oviedo en taxi transfer naar het vissersplaatsje Ribadesella. In het lieflijk gelegen haventje gingen in de vroege Middeleeuwen vele pelgrims aan wal om de tocht te lopen naar Santiago. Afhankelijk van het tijdstip van aankomst kunt u heerlijk nog even naar het strand van Santa Marina of een rondwandeling maken naar het op de rotsen gelegen kapelletje La Guia met schitterende uitzichten over de baai. Inloopwandeling: 3,5 km.

DAG 02 WANDELING RIBADESELLA - PRADO

Bij het overgaan van de brede rug over de Sella rivier ziet u al snel de blauw/gele route markering in de vorm van een Jacobs schelp. De beroemde pelgrimsroute voert u in de luwte van de Sierra del Sueve, een natuurreservaat waar groepen "asturcónes" wilde paarden leven, langs de fraaie kustlijn naar Prado. De lange versie gaat naar de top van Pico la Forquita (360 m)Wandeling korte variant: 5 uur / 15 km / hoogteverschil 100 m.Wandeling lange variant: 6 uur / 19 km / hoogteverschil 360 m.

DAG 03 WANDELING PRADO - PERNUS

Na het ontbijt een lichte afdaling richting zee. Hier en daar steekt u een strandje over voordat het pad de groene heuvels van Colunga in gaat en u kennis laten maken met het authentieke achterland van het Prinsdom. De lange route: Op de nabijgelegen rotsen en strandjes zijn talloze versteende pootafdrukken van dinosaurussen te vinden.Wandeling korte variant: 5 uur / 15 km / hoogteverschil 100 m.Wandeling lange variant: 7 uur / 23 km / hoogteverschil 100 m.

DAG 04 WANDELING PERNUS - VILLAVICIOSA

U passeert de authentieke dorpjes van het achterland met pre-romaanse kerkjes die langs de pelgrimsroute liggen. Genietend van de fraaie panoramische uitzichten loopt u langs geurige appelboomgaarden en een bergstroompje het dal in naar het plaatsje Villaviciosa, het middelpunt van de ciderstreek. In het gezellige oude centrum vindt u talloze tavernes waar u de frisse goudgele appelcider kunt drinken.Wandeling: 6 uur / 18 km / hoogteverschil 100 m.

DAG 05 VILLAVICIOSA

Vandaag is een rustdag. U heeft de keus uit het maken van een mooie wandeltocht of een dagje strand, maar u kunt ook één van de schilderachtige vissersdorpjes in de buurt bezoeken waar u heerlijke verse krab of andere vissschotels kunt eten.

DAG 06 WANDELING VILLAVICIOSA - SAN JUSTO

Eerst loopt u langs het riviertje Valdediós door de vallei langs boerendorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Hier en daar worden de kleine landpercelen nog met de hand bewerkt. Vervolgens komt er een lichte klim waarna u de vallei van San Justo inloopt. De geur van appels komt u al tegemoet; dit is de ciderstreek! Lopend langs de vele appelgaarden arriveert u bij het volgende logeeradres. Met de lange versie maakt u een omweg langs het uit de 13e eeuw stammende klooster van Santa Maria. Het naastgelegen 9e eeuwse pre-romaanse kerkje San Salvador is één van de mooiste pre-romaanse kerken van Asturië.Wandeling korte variant: 5 uur / 15 km / hoogteverschil 100 m.Wandeling lange variant: 8 uur / 24 km / hoogteverschil 100 m.

DAG 07 WANDELING SAN JUSTO - OVIEDO

Na een korte transfer loopt u langs hoge klippen en witte zandstrandjes richting de lange boulevard van de stad Gijón langs de baai en het strand van San Lorenzo naar het centrum en het treinstation. Een langere wandelversie loopt door een betoverend groen dal naar de kust en komt daarna samen met de korte versie. Per trein reist u in 20 minuten naar Oviedo, de hoofdstad van Asturië en cultureel hoogtepunt van de Sint Jacobs route door Asturië.Oviedo

De vele monumenten in de oude historische binnenstad herinneren eraan dat Oviedo gedurende ruim een eeuw de hoofdstad van Spanje is geweest. Door het spoor van de koperen Sint Jacobs schelpen op straat te volgen komt u uit op het plein waaraan de kathedraal San Salvador staat.Wandeling korte variant: 3 uur / 10 km / hoogteverschil 100 m.Wandeling lange variant: 5 uur / 16 km / hoogteverschil 100 m.

DAG 08 OVIEDO - VERTREK

Na het ontbijt eindigt deze mooie wandelreis in Asturië. U kunt een taxi of de luchthaven bus nemen naar het vliegveld van Oviedo waar vandaan u weer huiswaarts keert of u kunt uw reis uiteraard verlengen.

* De genoemde tijden zijn zuivere looptijden onder normale omstandigheden, pauzes niet meegerekend.

1 nacht(en) Hotel Marina Ribadesella
1 nacht(en) Casa la Forquita Prado
1 nacht(en) Casona del Fraile Pernus
2 nacht(en) Hotel Avenida Real Villaviciosa
1 nacht(en) Rural el Nogal San Justo
1 nacht(en) Hotel Campoamor Oviedo

Prijzen

 • Hotelovernachtingen o.b.v. 4x logies/ontbijt en 3x halfpension (zie programma).
 • Set ingetekende wandelkaarten (schaal: 1:25.000).
 • Gedetailleerde routebeschrijving in het Nederlands.
 • Welkomstdrankjes (behalve op dag 7).
 • Taxitransfer luchthaven Oviedo-hotel Ribadesella.
 • Taxitransfer op dag 7 naar de start van de wandeling.

Niet inbegrepen:

 • Vliegreis Oviedo (optioneel bij te boeken); vertrek mogelijk vanaf diverse luchthavens.
 • Openbaar vervoer van en naar de wandelingen indien nodig.
 • Overige transfers.
 • Boekingskosten € 35,- per boeking.
 • Reis- (verplicht) en/of annuleringsverzekering (optioneel).

Belangrijk: Een reisverzekering is tijdens deze reis verplicht! Deze hoeft u niet via Flex Travel te boeken, maar deze dient wel afgesloten te zijn.